Simon Gábort kirúgják az MSZP-ből

2014.02.04. 13:25 Módosítva: 2014.02.04. 17:09
Legalábbis a Hvg.hu így tudja. Az Index úgy értesült, hogy a szocialista politikusnak megadják a lehetőséget arra, hogy önként távozzon.

Távoznia kell a közéletből Simon Gábor szocialista politikusnak, aki vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy több százezer dollárt és eurót tart külföldi számlán – írta meg a Hvg.hu.

A lap információi szerint erről egy összbaloldali válságstáb döntött, Mesterházy Attila szerint pedig Simonnak minden posztjáról le kell mondania, és a lehető leghamarabb ki kell vonulnia a közéletből. 

A Hvg.hu forrásai arra tippelnek, hogy Simon volt felesége szivárogtatta ki a Magyar Nemzetnek a bankszámlával kapcsolatos információkat. A politikus egy éve vált el, új kapcsolatából már gyermeke is született – írja a lap.

>>>> A Magyar Nemzet megnevezte a negyedmilliárdos szocialistát

Az Index szocialista forrásból ugyanakkor úgy tudja, biztos, hogy lesz következménye az ügynek, de a pártvezetés megadja Simonnak a lehetőséget arra, hogy ő távozzon. 

Az osztrákok is kiadhatták

Egyébként azt sem lehet kizárni, hogy nem Simon volt felesége, hanem az osztrákok adták ki az információkat valamelyik magyar hatóság megkeresésére. Ez nem lenne példa nélküli: 2009 óta az osztrák pénzintézetek is adhatnak ki információkat külföldi hatóságoknak, igaz, csak konkrét megkeresésre, konkrét ügyben és bizonyos feltételek mellett. De ebben az esetben a számlatulajdonost is értesítik arról, hogy az információkat kiadják.  

Azt az elméletet, hogy a volt feleség szivárogtathatott, gyengítheti, hogy a Magyar Nemzet tavaly októberi adatokra, feltehetően bankszámlakivonatra hivatkozik, Simon azonban már egy éve elvált feleségétől.

Nem tudni, honnan lehetett ennyi pénze

Simonról, aki korábban a szocialisták országos választmányát vezette, a Magyar Nemzet írta meg, hogy 2008 januárjában számozott értékpapírszámlát – két klíring és két time deposit számlát – nyitott egy osztrák banknál. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el a lap szerint.

A lap azt is megtudta, hogy Simon Gábor az összegeket később határozott idejű bankbetétekbe, majd értékpapírokba fektette. A betétszámla egyenlege 2013. október 16-án 770 000 eurót mutatott. A szocialista országgyűlési képviselő az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott.

Kutakodni kellett volna Simon után

Egy uniós direktíva szerint szigorúbb szabályozás vonatkozik a politikusokra, ha bankszámlát nyitnak. Simonról még az osztrák bankároknak is tudniuk kellett volna, hogy kicsoda. Emellett ki kellett volna vizsgálniuk a pénz eredetét is.

>>>> De miért? És hogyan?
Itt megírtuk.

A politikus 2003-ban 9 497 375, 2004-ben 6 256 800, 2005-ben 7 708 677, 2006-ban 7 615 266, 2007-ben 11 102 556 forint adóköteles jövedelemben részesült. Simon vagyonnyilatkozataiban a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarítás nem szerepel. Az összeget jövedelemként sem vallotta be, így a jogszabályok által előírt adót sem fizette meg. A Magyar Nemzet szerint az MSZP elnökhelyettese okirat-hamisítást követett el azzal, hogy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat nyújtott be az Országgyűléshez, de bűncselekmények elkövetésének gyanúját veti fel az is, hogy a megszerzett vagyona után nem fizetett adót. És persze kérdés az is, honnan volt neki ennyi pénze. 

A szóban forgó időszakban azonban Simon Gábor tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, valamint gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna a mesés összeg eredetére. A politikusnak a kérdéses időszakban három helyről származott rendszeres jövedelme. 2008-ban mint országgyűlési képviselő 5 829 120, mint önkormányzati képviselő 2 538 677 forint jövedelemben részesült.

Simon Gábor a Magyar Nemzet cikkének megjelenése óta nem állt a nyilvánosság elé, a telefonját sem veszi fel.

Duplán befutó helye van Simonnak

Az MSZP elnökhelyettesének duplán befutó helye van az Összefogás listás és egyéni képviselőjelöltjeként a 2014-es parlamenti választáson. A szocialisták országos listáján a 8. helyet kapta meg, ami az Összefogás közös listáján a 12. helyet jelenti. A parlamentbe azonban nem listáról, hanem egyéni képviselőként került volna be, ugyanis XVIII. kerületi (Budapest 15. vk) indulóként a Republikon elemzése szerint egyenesen a 10. legesélyesebb volt az összes ellenzéki egyéni jelölt közül a győzelemre.

Mesterházy Attila pártelnök jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, csütörtök este lesz újra Magyarországon. Úgy tudjuk, a szocialisták vezető testületei – melyeknek a jelöltállításról döntési jogkörük van – is össze fognak ülni a hazaérkezése után.