Kivégezték a közmunkás méheket Tiszaigaron

2014.02.04. 18:03

Valaki rossz szemmel nézte a tiszaigari önkormányzati méhészet tevékenységét, tizennégy méhcsaládot végeztek ki méreggel - számolt be a Szoljon.hu.

Tiszaigaron sikertörténetnek számított az önkormányzati közmunkaprogram keretében indított méhészkedés. A méhcsaládok száma egyre nőtt, de egyik nap észlelték a munkások, hogy valami nem stimmel, pusztulnak a méhek – mondta el Szilágyi László polgármester, ötletgazda.

Kiderült, hogy a kaptárok mögötti bokros területre cukros folyadékot öntött ki valaki, amire azonnal rákaptak a télre készülő kis állatok. Tizennégy család teljesen elpusztult, húsz család pedig jelentős mértékben meggyengült, ez nagy veszteség. A teljes kár felmérésére azonban csak tavasszal kerülhet sor. Mivel ez a méreg hosszú távon károsítja a petéket és lárvákat, csak kaptárbontáskor fognak szembesülni a valós veszteséggel.

Hétszázezer forintra becsülik a kárt.

A polgármester elmondta, különleges, ritka hatóanyagot tartalmazó méregről van szó, így aki kiöntötte a folyadékot, valószínűleg pontosan tudta, mit tesz. A Tiszafüredi Rendőrkapitányság eljárást folytatott rongálás miatt ismeretlen tettes ellen.

A nyomozásban begyűjtött lépminta vizsgálata során a szakértő megállapította, hogy a méhviasz egy részben klórpirifoszt, illetve taufluvalinátot tartalmazott. Az ismeretlen elkövető felkutatására tett intézkedéseket megtette a rendőrség, de az elkövető kilétét nem tudták megállapítani, ezért az eljárást felfüggesztették.

Egyedülálló kezdeményezés volt

A közmunkaprogram mezőgazdasági részében két évvel ezelőtt fogtak méhészkedésbe Tiszaigaron, egyedüliként az egész országban. Először 25 kaptárt vásároltak, majd a minta alapján továbbiakat gyártottak le, így már több mint száz méhcsaláddal rendelkeznek. A gondozó munkások saját szorgalmukból sajátították el a méhészkedés alapjait - írja a Szoljon.

Sokan azonban környékbeli méhészektől tanultak, tőlük lesték el a szakma alapjait. Az összegyűjtött méz most még főként reprezentációs célokat szolgál, kimondottan tiszaigari mézként ajándékozzák meg vele a település vendégeit.