Újabb földrengés volt Magyarországon

2014.02.04. 03:47

Földrengés volt kedd hajnalban Magyarországon – közölte honlapján a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Az intézet adatai szerint 00:57-kor keletkezett a földrengés 5 kilométeres mélységben. A rengés a a Nógrád megyei Iliny község közelében volt, mérete a Richter-skálán 2,1-esnek felelt meg. Ez rendkívüli gyenge rezgésnek felel meg, amit a legtöbb ember általában nem érzékel. Néhányan azonban az obszervatórium adatai szerint érezték a földmozgást Cserhátsurányban és Nógrádsipeken.

Földrengések az elmúlt harminc napban Magyarországon. Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
Földrengések az elmúlt harminc napban Magyarországon. Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Az intézet tájékoztatása szerint a mostani a január 19-i, 4,4-es magnitúdójú földmozgás utórengése volt. Az a földrengés a nógrádi településeken jelentős károkat okozott. Csak a Groupama biztosítóhoz több mint ötszáz kárbejelentés érkezett, amire a társaság több mint 30 millió forintnyi kártérítést fizetett ki. Az Aegon több mint száz bejelentés nyomán több mint 14 millió forintot fizetett. Abban a rengésben megsérült a cserhátsurányi óvoda épülete is.

Mivel a mostani rengés jóval kisebb erejű volt, komoly károkra ezúttal nem kell számítani. Legfeljeb olyan épületek állaga romolhatott nagyobb mértékben, amelyek már az előző rengésben megsérültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport