Simon Gábor holnapig kér türelmet

2014.02.05. 10:56 Módosítva: 2014.02.05. 10:56

Csütörtökre ígért válaszokat ausztriai számlájával kapcsolatban Simon Gábor, aki kedden felfüggesztette MSZP-s párttagságát, miután a Magyar Nemzet megírta, hogy 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon, írja az MTI. Simon Gábor a Kossuth rádió szerda délelőtti Krónikájában azt mondta: "Most nincs mit mondanom. Csütörtökön részletes tájékoztatást fogok adni, kérem ezt fogadják el.”

Arra a kérdésre, hogy tényleg beszélt-e Mesterházy Attila MSZP-elnökkel telefonon, azt válaszolta: „fogok még beszélni vele”.

A Magyar Nemzet kedden írta meg, hogy Simon Gábor pártelnökhelyettes évek óta több százmillió forintos vagyont „parkoltat” egy osztrák pénzintézet számláján: 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A politikus az összeget nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem.

Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke kedden bejelentette, a Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor ügyében. Hozzátette: elküldte a megkeresést Simon Gábornak, a levelet az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel, a kézbesítést újra megkísérlik. A bizottság jövő kedden ül össze.

A szocialista párt kedd esti közleménye szerint jelenleg nem tudható minden kétséget kizáróan, hogy mi igaz a megjelent állításokból, de „az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság”. Az MSZP vezetése kezdeményezte a párt illetékes testületeinek összehívását csütörtökre, hogy meghallgassák Simon Gábort, majd haladéktalanul megtegyék a szükséges lépéseket.

A politikus az MSZP vezetésének kezdeményezésére felfüggesztette párttagságát és minden párttisztségét.

Egy olyan osztrák bankban nyitott számlát Simon Gábor 2008-ban Ausztriában, amelynek nemzetközi hálózata azóta orosz tulajdonba került. Tavaly maga a pénzintézet adta ki a szocialista politikus számlájának egyenlegét és az azzal kapcsolatos egyéb adatokat a magyar hatóságoknak. 

Információnk szerint a bankszámla akkor került a magyar hatóságok látókörébe, amikor a XVIII. kerület előző szocialista vezetése által hátrahagyott gyanús ügyletekben vizsgálódtak. A kerületben a kormányváltás óta közel negyven ügyben tett feljelentést a mostani vezetés, több ügyben eljárás is indult. 

<<Innen jöhetett Simon eltitkolt pénze.>>