Levélben kért bocsánatot az ír gázoló

2014.02.05. 06:29

Tizennégy évvel a tragédia után bocsánatkérő levelet juttatott el Francis Ciarán Tobin az általa elgázolt gyermekek családjának, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerdai számában Tóth István, az elgázolt gyermekek édesapját képviselő ügyvéd úgy fogalmazott, az édesapa a gesztust a régóta húzódó ügy egyfajta lezárásának tekinti. A levelet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon keresztül juttatták el a családnak.

Az ír gázoló jelenleg ír börtönben tölti a magyarországi bíróság által kiszabott büntetését.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Végül Tobin az idén január 13-án szabad emberként érkezett Budapestre, ahol a magyar hatóságok letartóztatták, majd január 17-én visszaszállították Írországba. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott: jövő szeptemberig biztosan börtönben marad az ír gázoló. Legkevesebb 595 napot börtönben kell majd töltenie, az ír jog szerint nincs lehetőség arra, hogy ennél előbb akár csak feltételesen is szabadlábra kerüljön.