Ingyen adta át a Fidesznek a 800 milliós kampányt a kormány

2014.02.06. 15:27
A kormány által készíttetett „Magyarország jobban teljesít” szlogennel kezdett bele a választások előtti reklámhadjáratába a Fidesz. Az egyezés nem véletlen: a párt megkérte a kormányt, hogy ingyen adja át a médiában hónapokon át futtatott, 800 millió forint összköltségű arculatot és szlogent, a kormány pedig igent mondott. Egyszerűen ment.

A Fidesz a napokban jelent meg az utcákon az április 6-i országgyűlési választás képviselőjelöltjeit bemutató plakátokkal. A párt ismerős szlogennel támogatta meg a kampányt, a reklámanyagokon a „Magyarország jobban teljesít” felirat került a jelöltek arcképe mellé.

A szlogen nem véletlenül lehet ismerős a választópolgároknak. Tavaly márciustól novemberig tévékben, rádiókban, nyomtatott és elektronikus sajtóban, valamint köztereken több ezerszer találkozhattak a „Magyarország jobban teljesít” jelszóval.

A Fidesz plakátja és a kormányzati kommunikációban használt plakát
A Fidesz plakátja és a kormányzati kommunikációban használt plakát

Az akkori kampány a kormány megrendelésére készült. A Miniszterelnökség választotta ki a megfelelő cégeket: közbeszerzési eljárással a Lounge Design Kft.-t bízták meg a kreatív anyagok tervezésével és gyártásával, az Inter Media Group Kft.-vel pedig a médiatervezésre- és vásárlásra kötöttek szerződést.

Az Átlátszó.hu már tavaly októberben megpróbálta kideríteni, hogy mennyi pénzt áldozott a kabinet saját sikerei bemutatására, akkor azonban még nem adtak ki adatokat, arra hivatkozva, hogy a kampány még folyamatban van, és nem zárták le a költségvetését. Január elején azonban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy parlamenti kérdésre válaszolva elárulta, hogy a kampány teljes költségvetése (beleértve a médiafelületek vásárlását és a kreatívok legyártását) bruttó 792 278 080 forintot tett ki.

Az Index kérdésére Gyürk András, a Fidesz kampányfőnöke elmondta, a párt most azért használja a szlogent és a hozzákapcsolódó fellendülést jelképező dizájnelemeket, mert engedélyt kapott rá. Gyürk szerint megkérték a Miniszterelnökséget, hogy ingyen adja át használatra a „Magyarország jobban teljesít” kampány elemeit, a kormány pedig megadta az engedélyt.

Az átadás részleteiről megkérdeztük a Miniszterelnökséget is, de onnan egyelőre nem kaptunk választ.