Malvin
9 °C
25 °C

Jobb, ha gyorsan postázzák a szavazatot a külhoniak

2014.02.06. 12:15

Mivel a postai átfutási idővel is számolni kell, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt javasolta csíkszeredai sajtótájékoztatóján az ott élő magyaroknak, hogy minél hamarabb adják postára szavazataikat. A szavazatukat ugyanis csak akkor tudják figyelembe venni, ha a leveleik április 5-én éjfélig megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához.

Pálffy Ilona ezért azt tanácsolta, hogy ha a külhoni magyarok megkapják a választási levélcsomagot, azonnal töltsék ki a szavazólapot és adják fel a postán. A külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok csak az országos listára szavazhatnak. A szavazatot a levélcsomagban megtalálható üres borítékba kell tenni, és azt le kell ragasztani. Ha nem ragasztják le a borítékot, érvénytelen lesz a szavazat.

A levélben szavazó állampolgárnak egy nyilatkozatot is ki kell töltenie, amely alapján a hatóság ellenőrizni tudja, hogy valóban szerepel a névjegyzékben. A szavazás akkor lesz érvényes, ha ezt a lapot is kitölti és aláírja a választópolgár. A szavazat zárt borítékát, és a nyilatkozatot a megküldött válaszborítékban díjmentesen lehet postázni. Arra is lehetőség lesz, hogy a levélszavazatot a konzulátusokon március 22-től kihelyezett urnákba dobják be.

Számolniuk kell a postai átfutási idővel azoknak is, akik postai úton kérik felvételüket a választói névjegyzékbe. A regisztrációs kérelmeknek március 22-én 16 óráig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához. Pálffy Ilona az internetes regisztrációt ajánlotta az érdeklődőknek, mert ott a rendszer is segít az eligazodásban. A regisztrációs kérelmek típushibájaként említette az édesanya születési nevének hibás feltüntetését. Mint megjegyezte, a hibás kérelmek 90 százalékánál ezt a rovatot töltötték ki rosszul. (A hiba a romániai és a magyarországi anyakönyvezési rendszer különbözőségéből fakad. Míg Magyarországon az anya leánykori nevét, Romániában az anyának az érvényes nevét anyakönyvezik - a tud.)

Pálffy Ilona elmondta, a választási irodában eddig mintegy 137 ezer regisztrációs kérelem érkezett, és 117 ezer a névjegyzékbe már felvett kérelmezők száma. A két szám jelentős különbségét azzal magyarázta, hogy sokan több kérelmet is benyújtottak. Az elnök szerint a jogosultak közel fele kérte eddig a felvételét a választói névjegyzékbe, hiszen a félmillió külhoni magyar közül, aki állampolgársági esküt tett, 82 ezren magyarországi állandó lakcímet jelöltek meg, az állampolgárok húsz százaléka pedig kiskorú, és nem szavazhat.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.