Jobb, ha gyorsan postázzák a szavazatot a külhoniak

2014.02.06. 12:15

Mivel a postai átfutási idővel is számolni kell, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője azt javasolta csíkszeredai sajtótájékoztatóján az ott élő magyaroknak, hogy minél hamarabb adják postára szavazataikat. A szavazatukat ugyanis csak akkor tudják figyelembe venni, ha a leveleik április 5-én éjfélig megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához.

Pálffy Ilona ezért azt tanácsolta, hogy ha a külhoni magyarok megkapják a választási levélcsomagot, azonnal töltsék ki a szavazólapot és adják fel a postán. A külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok csak az országos listára szavazhatnak. A szavazatot a levélcsomagban megtalálható üres borítékba kell tenni, és azt le kell ragasztani. Ha nem ragasztják le a borítékot, érvénytelen lesz a szavazat.

A levélben szavazó állampolgárnak egy nyilatkozatot is ki kell töltenie, amely alapján a hatóság ellenőrizni tudja, hogy valóban szerepel a névjegyzékben. A szavazás akkor lesz érvényes, ha ezt a lapot is kitölti és aláírja a választópolgár. A szavazat zárt borítékát, és a nyilatkozatot a megküldött válaszborítékban díjmentesen lehet postázni. Arra is lehetőség lesz, hogy a levélszavazatot a konzulátusokon március 22-től kihelyezett urnákba dobják be.

Számolniuk kell a postai átfutási idővel azoknak is, akik postai úton kérik felvételüket a választói névjegyzékbe. A regisztrációs kérelmeknek március 22-én 16 óráig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához. Pálffy Ilona az internetes regisztrációt ajánlotta az érdeklődőknek, mert ott a rendszer is segít az eligazodásban. A regisztrációs kérelmek típushibájaként említette az édesanya születési nevének hibás feltüntetését. Mint megjegyezte, a hibás kérelmek 90 százalékánál ezt a rovatot töltötték ki rosszul. (A hiba a romániai és a magyarországi anyakönyvezési rendszer különbözőségéből fakad. Míg Magyarországon az anya leánykori nevét, Romániában az anyának az érvényes nevét anyakönyvezik - a tud.)

Pálffy Ilona elmondta, a választási irodában eddig mintegy 137 ezer regisztrációs kérelem érkezett, és 117 ezer a névjegyzékbe már felvett kérelmezők száma. A két szám jelentős különbségét azzal magyarázta, hogy sokan több kérelmet is benyújtottak. Az elnök szerint a jogosultak közel fele kérte eddig a felvételét a választói névjegyzékbe, hiszen a félmillió külhoni magyar közül, aki állampolgársági esküt tett, 82 ezren magyarországi állandó lakcímet jelöltek meg, az állampolgárok húsz százaléka pedig kiskorú, és nem szavazhat.