Ők hiányoztak a paksi végszavazásról

2014.02.06. 13:18

Csütörtökön az Országgyűlés név szerinti szavazáson jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló orosz–magyar megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt.

A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció többsége is igennel szavazott, kivéve Gaudi-Nagy Tamást, aki nemmel voksolt. A Fideszből kilépett Ángyán József nemet mondott, csakúgy, mint az exjobbikos Endrésik Zsolt, a 2010 óta független Szili Katalin, valamint az a néhány LMP-s és MSZP-s képviselő, aki nem hagyta el a termet.

Nem volt viszont jelen a szavazáson:

  • a megállapodást Moszkvában megkötő Orbán Viktor kormányfő
  • a két miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor
  • Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
  • a Demokratikus Koalíció képviselői, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök
  • Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Szirénákkal bojkottálták a szavazást

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény végszavazása eredetileg a jövő héten lett volna a parlamentben, de a Fidesz javaslatára egy héttel előrehozták most csütörtökre, valószínűleg azért, mert csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek, amelyek közül a kormány egyet sem támogatott.

Az LMP név szerinti szavazást kért, majd a szavazás megkezdése után néhány perccel Szél Bernadett egy szirénával tiltakozott a törvény jóváhagyása ellen. Akciójához később Ertsey Katalin is csatlakozott, Schiffer András pedig egy transzparenst feltartva tiltakozott, ezért mindhármukat és Lengyel Szilvia képviselőt is kizárták az ülésről, majd rendkívüli szünetet rendeltek el. Az akció miatt Kövér László házelnök a lehető legnagyobb büntetést (a képviselői tiszteletdíj egyharmadának megvonását) javasolta, az ATV riporterének kérdésére válaszolva pedig „idiótának” nevezte a tiltakozó képviselőket.

A szavazás menetéről és az azt megzavaró tiltakozásról szóló részletes cikkünket itt olvashatja.