Hadházy: A Fidesz atommeghajtású romboló

2014.02.07. 18:49 Módosítva: 2014.02.08. 00:21
Péntek este mutatta be egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit a Lehet Más a Politika a budapesti Millenárison. Elsőként Hadházy Ákos, a trafikmutyit kirobbantó ex-fideszes önkormányzati képviselő beszélt, szerinte nem egy süllyedő hajót, hanem magabiztosan haladó atommeghajtású rombolót hagyott ott, amikor az LMP jelöltjévé vált. Szél Bernadett a paksi atomszörnytől óvná Magyarországot. Schiffer szerint a Fidesz nem tartotta be választási ígéreteit, megbukott az államadósság elleni harc, a fiatalok elhagyják az országot, és a szegények szegényebbek lettek, míg a gazdagok tovább vagyonosodtak. A párt társelnöke az LMP választási ígéreteit is összefoglalta.

Össze kell szednie magát az LMP-nek, a közvéleménykutatók 2, 4 és 6 százalék körül mérték a pártot idén, ami egyáltalán nem jelent biztos Parlamentbe-jutást. Péntek este mutatta be a párt az egyéni jelötljeit, egy családias hangulatú rendezvényen. A Millenáris Teátrum jó választás volt a szervezőktől, mert a nem túl nagy teret szépen megtöltötték a résztvevők és a jelöltek. A zöldpárt imidzséhez jól illeszkedett, hogy gyerekmegőrzőt is működtettek, közvetlenül a sajtónak szánt pogácsák és üdítők terme mellett. Cuki kisgyerekkel bármit el lehet adni, ugye.

Kardos-Horváth János Kaukázus frontember egy nagyon zöld, nagyon globalizáció-kritikus számmal énekelt be, a rendezvény pedig az izlandi Sigur Rós egyik számával kezdődött. Ez sokkal jobb választás volt Kardos-Horváthnál.

Az LMP országos listája

A párt országos listáját már két hete bemutatta a párt, a lista élbolya így néz ki:

  1. Schiffer András
  2. Szél Bernadett (aki a párt miniszterelnök-jelöltje lenne, ha lenne ilyenje a pártnak)
  3. Ikotity István
  4. Sallai Róbert Benedek
  5. Schmuck Erzsébet
  6. Keresztes László Lóránt
  7. Gerstmár Ferenc
  8. Lengyel Szilvia
  9. Csarnó Ákos
  10. Moldován László
  11. Gecsei-Tóth Andrea
  12. Kiss Kálmán Tibor
  13. Mile Lajos
  14. Hajdu Mária
  15. Jakabfy Tamás

Elsőként Hadházy Ákos szólalt fel, ő volt az a szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő aki a trafikmutyit leleplező hangfelvételt nyilvánosságra hozta. Egy kommentet idézett, ami szerint ő volt a süllyedő hajó első elhagyója, de a fidesz szerinte nem egy süllyedő hajó, hanem egy magabiztosan haladó romboló, ami a legújabb hírek szerint atommeghajtású is, utalt ezzel az LMP-nek nagyon nem tetsző paksi paktumra.

„Ha Mesterházy középiskolai KISZ-titkár színvonalú beszédét nézem, nem nagyon tudom elhinni, hogy ők vezetnék ezt az országot" – mondta Nagy Bandó András videoüzenetében, aki családi okokból nem tudott eljönni a kampánynyitóra. Szerinte nem érdemes a Fidesz-MSZP váltógazdaságot folytatni, mert akkor csak az fog változni, hogy völgyhidakkal, vagy stadionokkal sikkasztják a közpénzt.

Kardos-Horváth János a zenélés előtt sajnos beszélt is, de ez annyira zagyvára és követhetetlenre sikerült, hogy ebből nem idéznénk semmit, összefoglalni pedig nem tudjuk.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszédét a paksi bővítés köré építette fel. Emlékeztetett a csütörtöki megafonos-szirénás akciójára, amikor a magyar-orosz megállapodásról szóló parlamenti szavazást akadályozta meg egy ideig a képviselő. A Paks 2-ről szóló megállapodás szerinte egy atomszörnyet fog eredményezni, ami betongátakkal felduzzasztott Dunát fog eredményezni. A képviselő szerint a Parlamentben az LMP az egyetlen tisztességes párt, amelyik nem vesz részt háttéralkukban, és ebben a szellemben szertnék folytatni a politizálást a következő ciklusban is.

LMP kampánnyitó

Schiffer: a szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lettek

Schiffer az LMP jelenlegi tagjai mellett Vágó Gábornak is megköszönte a munkáját. Vágó januárban lépett ki az LMP-ből, ő volt az, aki a NAV-botrányt leginkább képviselte a nyilvánosság előtt, Schiffer ezt emelte ki a képviselő munkájából.

Schiffer arról beszélt, hogy a függőség politikáját kell felszámolni. Az LMP társelnöke szerint a függőség ugyanúgy megjelenik a kiszolgáltatott és a hatalomtól függő közmunkások életében, mint országos szinten, az IMF-től, vagy Oroszorszgától felvett hitel révén.

Schiffer szerint a kormány 2010-ben megpróbálta félretolni a multinacionális és posztkommunista tőkét, és helyére illesztette az általa kiválasztott új „narancsos oligarchákat". Schiffer szerint viszont az átlagembereknek nagyjából mindegy, hogy egy külföldi, vagy egy magyar oligarchának dolgozik. Kiemelte a Fidesz szegényellenes politikáját is, hiszen amíg az ország leggazdagabb tizede gazdagodott, a legszegényebb tized csak még szegényebb lett. Schiffer szerint a Fidesz megszorításaihoz képest Bokros, Gyurcsány és Bajnai csomagja „kutya füle" volt.

Ígéretek, ígéretek

Nem kampánynyitó a kampánynyitó ígéretek nélkül, Schiffer sorolta a párt terveit, többek között ezeket:

  • Csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, a gazdagok fizessenek több adót, a szegényeknek pedig adókedvezményt kell adni.
  • Vissza szeretnék állítani a 18 éves tankötelezettségi korhatárt, valamint több pénzt kell kapnia az oktatásnak.
  • Hitelprogramot indítana az LMP a pályakezdő vállalkozók és gazdák számára.
  • Megszüntetnék azt a helyzetet, hogy a tőkejövedelmek alacsonyabban adóznak a munkánál.
  • Női munkahelyteremtési programot indítana a párt.
  • A közérdekű bejelentőket védő szabályozást akar bevezetni az LMP.
  • A diktatúra titkait nyilvánossá tennék, hogy megismerhető legyen, hogy az előző rendszer elitje hogyan mentette át a hatalmát.
  • A párt erősíené a jogállami garanciákat, szigorúbban tiltaná a visszamenőleges jogalkotás tilalmát és az alkotmányba foglalná azokat a kérdéseket, amikor kötelező népszavazást tartani.
  • A párt szeretné elérni, hogy az Európai Unió vizsgálja felül a tőke szabad áramlásának elvét annak érdekében, hogy a magyar termőföld a magyar gazdák kezében maradjon.

Az államadósság elleni harc is megbukott

Az államadósság elleni harcban is vesztésre áll a Fidesz Schiffer szerint, hiszen ha az oroszoktól felvett hitelt is beleszámítjuk, a jelenlegi 80-82 százalékról 90-92 százalékra fog emelkedni az államadósság.

Schiffer elmondta, hogy az LMP és az Európai Zöld Párt kezdeményezte az Európai Parlamentben, hogy a termőföld kerüljön ki a tőke szabad áramlásának elve alól. Vagyis, hogy a termőföld annak a tulajdonában legyen, aki azt megműveli. A kezdeményező párt „nem a Jobbik volt és a Fidesz is hallgatott az ügyben" – emelte ki Schiffer, hogy az LMP patriótának és nemzetinek is vallja magát.

Beszédében a kivándorlásra is kitért az LMP társelnöke, szerinte a Fidesz politikájának kudarca, hogy a fiatalok külföldön tervezik a jövőjüket. Schiffer kiemelte azt is, hogy a felsőoktatásból rengeteg pénzt vontak ki már 2008-tól kezdve folyamatosan, ami a tudás-alapú társadalom helyett csak „közmunkára épülő összeszerelő-üzemmé" teszi Magyarországot.

Beszédében kitért a paksi megállapodásra is, Schiffer szerint nagyon veszélyes, hogy az ország energiaellátása egyetlen központtól, a Paksi erőműtől függ, ami pedig az oroszok ellátására van utalva. „Nem igaz, hogy Paksnak nincs alternatívája" - mondta a társelnök.

Korábban is tudni lehetett, hogy Hódmezővásárhelyen Nagy Bandó Andrást indítja a párt, Szentendrén, az alterzenekarok és művészek kedvelt helyén pedig Kardos-Horváth Jánost, a Kaukázus zenekar frontemberét. Schiffer korábban kiemelte, hogy hat egyéni jelöltjük aktív gazda, kettő pedig kétkezi munkás. Szerinte nem az a lényeg, hogy ismert emberek szerepeljenek a listán, sokkal fontosabb, hogy hitelesek legyenek. Az ismert nevek hiányára ez nem rossz kifogás egy bejutásért küzdő párttól és az LMP szakpolitikai imidzsére is ráerősít.

Ezen a térképen ki lehet keresni, hogy melyik körzetben ki lesz az LMP jelöltje: