Farkas szabadult el a Veresegyházi Medveotthonból

2014.02.08. 12:08 Módosítva: 2014.02.08. 22:44

Mogyoródon késő este épségben megtalálták a veresegyházi medveotthonból péntek délután megszökött fokozottan védett farkast - tájékoztatta a Fehérkereszt Állatvédő Liga kuratóriumi elnöke, a farkasprogram koordinátora az MTI-t. Szilágyi István késő este közölte az MTI-vel, hogy Mogyoródon, a Bocskai utcában a helyi polgárőr egyesület járőrei 9 óra körül megtalálták a kóborló farkast, majd telefonon értesítették az állatvédőket. A vélhetően stressz hatása alatt álló állatot egy erre kiképzett szakember altató lövedékkel kábította el, hogy nyugodt körülmények között szállíthassák vissza autóval Veresegyházra.

Szombat délelőtt drámai közleményt tett közzé a Veresegyházi Medveotthon Facebook-oldalán:

FIGYELEM !

Tegnap délután- 2014.02.07-én 14 órakor egy újonnan érkezett kézhez szokott nőstény farkas megszökött a Veresegyházi Medveotthon kifutójából. AZ ÁLLAT NEM BÁNT, EMBERHEZ SZOKOTT, DE KÉRJÜK SENKI NE PRÓBÁLJA MEGFOGNI, HANEM HÍVJA AZONNAL AZ ALÁBBI TELEFONSZÁMOKAT:

KULI BÁLINT 0620-3970-138 SZILÁGYI ISTVÁN 0620- 9169-279 VAGY A 112-ES SZÁMOT

KÉRJÜK SEGÍTSETEK MEGTALÁLNI, OSSZÁTOK !!

KÖSZÖNJÜK!

Vigyázni kell a szelíd ragadozókkal

A figyelmeztetés Veresegyház város hivatalos honlapján is megjelent. Felhívtuk a város polgármesterét, Pásztor Bélát, aki elmondta: pillanatnyilag is keresik az állatot, és ebben a leginkább a medveotthonnál dolgozó szakemberek segítenek. Szerinte a lakosság annyira nem aggódik azért, mert elszabadult egy farkas, hiszen nap mint nap látnak szelíd ragadozókat a medveotthonból.

Megkerestük Kuli Bálintot is, a medveotthon igazgatóját, aki megosztott velünk több részletet. A legfontosabb az, hogy ha valaki véletlenül rátalálna a farkasra, semmiképp se szorítsa sarokba, mert akkor védekezni fog. De amúgy szelíd, és nem fog bántani senkit, mivel ők nevelték kézben, ott született náluk.

A farkast születése után elvitték a szegedi vadasparkba, de ott a többi farkas bántotta. Ezért át kellett helyezni, és csak Veresegyházon volt hely. Itt a medvék közé tették, ahol van 8 farkas, akit a többi farkas kivert (tehát a szökött farkashoz hasonló sorsúak), de itt is megijedt.

Takarmánnyal védekeznek

Annyira megijedt a farkas, hogy meg is szökött: átmászott egy 5 soros villanypásztoron és egy 2,5 méteres kerítésen is. Most a medveotthon munktársai pásztázzák a körényeket, és várják a lakossági bejelentéseket – ilyen már több is érkezett. Az biztos, hogy erdős területen megy a farkas, mert rejtőzködnie kell.

Korábban elterjedt, hogy a környéken nyulakat engedtek el, hogy a farkas inkább őket falja fel és ne tegyen kárt a haszonállatokban, de ezt a hírt cáfolták: csak takarmányt szórtak szét a környéken.