no

Megvan a Fidesz-KDNP választási listája

2014.02.08. 13:35
A választmány szombaton véglegesítette a listát. Az országos lista első 30 helyén csak egyetlen nőnek jutott hely, a 150-es listára 14 női jelölt tudott felkerülni. Wittner Mária, Zsiga Marcell, a komondoros Balogh József valószínűleg nem lesz képviselő a következő ciklusban.

A Fidesz választmánya szombat délelőtt elfogadta a kormánypártok országos listáját, jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke délután egykor, írja az MTI. A 2014-es országgyűlési képviselőválasztás listáját Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke vezeti. A második helyen  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke van. A harmadik hely Kövér László házelnöké.

  1. Orbán Viktor
  2. Semjén Zsolt
  3. Kövér László
  4. Mátrai Márta
  5. Varga Mihály
  6. Kósa Lajos
  7. Lázár János
  8. Rogán Antal
  9. Navracsics Tibor
  10. Harrach Péter

A fidesz.hu-n a teljes listát közzétették. A listán most 150 név van, de Kósa azt mondta: az országos választmány felhatalmazást adott a Fidesz elnökségének és választási előkészítő bizottságának, hogy ha kell, újabb jelölteket vegyenek fel rá.

Kósa becslése szerint listáról 40-45 - plusz-mínusz 5-10 - mandátumot szerezhetnek a jelenlegi kormánypártok, de sok függ attól, hány párt jut majd be a parlamentbe, és milyen eredményt érnek el az ellenfelek. Szerinte az sem lehetetlen, hogy 70-80 egyéni választókerületben nyer jobboldali.

Az MTI összefoglalása szerint a 11. helytől a Fidesszel szövetséges szervezetek vezetői következnek, a Nemzeti Fórumot vezető Lezsák Sándor, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, Győrffy Balázs, a Magosz alelnöke, Turi-Kovács Béla, aki a Kisgazda Polgári Egyesületet vezeti, Szatmáry Kristóf, a Vállalkozók Pártjának elnöke, Ágh Péter, a Fidelitas elnöke és Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője.

Fehér hollók a nők

A negyedik helyre egy női jelölt, Mátrai Márta került. A jogász végzettségű Mátrai 1998 óta fideszes képviselő, ő a parlament háznagya, eddig mindig a Somogy megyei területi listáról jutott be az országgyűlésbe. A 150 nevet tartalmazó listán vele együtt számításaink szerint 14 nő szerepel: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár (33. hely), Czunyiné Bertalan Judit (44. hely), Molnár Ágnes (49. hely), Selmeczi Gabriella (56. hely), Bartos Mónika (61.), Király Nóra (66. hely), Csöbör Katalin (75. hely), Bene Ildikó (76. hely), Menczer Erzsébet (91. hely), Duna Mónika (94. hely), Rónaszékiné Keresztes Monika (102. hely), Széles Diána (148. hely), Vincze Ágnes (150. hely).

A többségük már most is parlamenti képviselő, de vannak új nevek: Király Nóra, Duna Mónika,  Széles Diána és Vincze Ágnes. Király Nóra most Újbudán, Dunai Mónika Rákoscsabán, Széles Diána Debrecenben, Vincze Ágnes a XVI. kerületben fideszes önkormányzati képviselő.

Decemberben hozták nyilvánosságra a Fidesz-KDNP 106 egyéni képviselőjelöltjének a névsorát, azon hat női név szerepelt. Mind a hatan (Dunai Mónika, Csöbör Katalin, Bertalan Judit, Bene Ildikó, Rónaszékiné Keresztes Mónika, Menczer Erzsébet) rajta vannak most az országos listán is. (Kósa Lajos azt mondta: minden egyéni jelöltjük rajta van a listán.)

A Fidesz-KDNP országos listáján a nők aránya 9,3 százalék. Most a 224 tagú Fidesz-frakcióban 20 nő ül, a 35 tagú KDNP-frakcióban pedig 2, vagyis a Fidesz-KDNP összesen 259 képviselőjéből 22 nő, ami 8,5 százalékot jelent. A parlament egészében most 9,4 százalék a nők aránya.

Akik nem lesznek képviselők

Az MTI a szombaton nyilvánosságra hozott listát elemezve azt írta: várhatóan nem lesz tagja a következő parlamentnek a mostani kormánypárti képviselők közül például Ékes Ilona, Horváth János, a legidősebb képviselő, Illés Zoltán környezetügyi államtitkár, Iván László, a Fidesz nyugdíjas- és Kontur Pál, a párt munkástagozatának elnöke, Koszorús László, Kupper András, Lanczendorfer Erzsébet, Lukács Tamás, aki eddig az emberi jogi bizottságot vezette, Meggyes Tamás, Esztergom volt polgármestere, Pálffy István, Szabó Erika, a közigazgatási tárca államtitkára és Wittner Mária sem.

Hiányzik a listáról továbbá a nőverési ügyéről hírhedtté vált "komondoros" Balogh József, aki fideszesből lett független képviselő, de nincs rajta például Zsiga Marcell sem, akinek több kínos ügye is volt, tavaly például a vagyonnyilatkoza miatt kellett magyarázkodnia, 2012-ben pedig a háza előtti útszakasz felújítása miatt.

Azok sincsenek a listán, akik most egyszerre polgármesterek és képviselők, az új összeférhetetlenségi szabályok miatt választásra kényszerülnek a két pozíció között, és már korábban jelezték, hogy a polgármesteri posztért indulnának újra. Így döntött például a XII. kerületi Pokorni Zoltán, a józsefvárosi Kocsis Máté és a székesfehérvári Cser-Palkovics András.

A lista alapján visszatérhet a magyar parlamentbe a lista 50. helyén szereplő Bánki Erik, aki 2012 júniusáig tagja volt az országgyűlésnek, de akkor ő került az államfővé megválasztott Áder János helyére az Európai Parlamentbe.