Itt a tavasz, dagad az esőkabát

2014.02.09. 23:32

A hét közepéig többször is szükségünk lesz az esernyőkre, esőkabátokra, és a szél is gyakran megerősödhet, de marad az enyhe, kora tavaszi idő, a legmelegebb időre kedden a déli és keleti tájakon számíthatunk - írja az Időkép.hu előrejelzése a jövő hétre.

A vasárnap délután és éjszaka sokfelé esős időt okozó csapadéktömb hétfő reggelre északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmenetileg a legtöbb helyen néhány órára kisüt a nap, de délutántól nyugat felől újra felhősödés kezdődik, miközben a délire, délkeletire forduló szél ismét egyre nagyobb területen megélénkül, északnyugaton meg is erősödik, jelezvén ezzel a következő front érkezését. Hajnalban elsősorban a derültebb dunántúli tájakon süllyedhet fagypont alá a hőmérők higanyszála, ám kora délutánra március elejének megfelelő magasságokba, 6 és 11 fok közé melegszik a levegő.

Keddre aztán itt a következő hullámzó hidegfront: hajnalban elsősorban a Dunántúlon és az északi tájakon alakulhat ki eső, zápor, majd napközben előbb a Dunántúlon, majd délutántól, estétől a középső és keleti tájakon is számítani kell csapadékra, ismét több helyen hullhat jelentős mennyiség. A front érkezése előtt a déli és keleti tájakon azonban még némi napsütésben is bízhatunk, az élénk, erős déli szélben pedig délutánra akár 15-16 fokig is melegedhet a levegő. A front érkezésével északnyugatira fordul és főként a front vonalában megerősödik a szél.

Szerdára ez a csapadékzóna kelet felé elhagyja az országot, mögötte nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Csupán pár fokkal esik vissza a hőmérséklet, a még több helyen élénk északnyugati szélben délután 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk.

A hét második felében előreláthatólag kevesebb csapadékra, több napsütésre van kilátás. Bár továbbra is gyakori vendégünk lesz a szél, marad az enyhe, kora tavaszias időjárás, főként a hét végéhez közeledve napközben ismét mérhetünk helyenként 15-16 fokot.