Ítélet születhet a Prisztás-gyilkosság ügyében

2014.02.10. 07:02

Elsőfokú ítélet várható hétfőn a Prisztás József megölésével vádolt Portik Tamás és két társa ügyében a Fővárosi Törvényszéken – írja az MTI.

A több mint másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságra az ügyészség szerint Portik Tamás adott utasítást, ismerőse, F. Ferenc csalta a helyszínre az áldozatot, Portik Tamás testőre, H. István pedig fejbe lőtte. Az ügy hátterében kölcsönügyletekkel kapcsolatos elszámolási vita állhatott.

Az ügyész néhány napja vádbeszédében fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, a vádbeli minősített emberölés 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, az ügyvédek pedig néhány napja védőbeszédeikben bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentést kértek. 

Hétfőn a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően kerülhet sor az elsőfokú ítélet kihirdetésére. Portik Tamás ellen eljárás folyik még Seres József és testőre 1999-es meggyilkolása és a négy halálos áldozatot követelő, 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében is.

Váratlan vallomástétel

F. Ferenc január végén váratlanul újra vallomást tett (korábbi vallomását visszavonta). Ebben arról beszélt, hogy Portik Tamás korábban jelezte neki, találkozni akar PrisztásJózseffel, és ebben a segítségét kérte. Jelezte, nem tudta, Portik Tamás miért akart Prisztással találkozni, de megígérte, hogy jelentkezni fog a megadott mobilszámon.

Elmondta, néhány nappal később Prisztással a kerületi önkormányzat egyik hivatalába mentek egy ingatlanátírást intézni, ez előtt nem sokkal hívta telefonon Portik Tamást, hogy hova készülnek, és hogy most tud beszélni Prisztással. Portik Tamás ekkor azt mondta, hogy nem ér rá, nem tud a helyszínre menni, más dolga van.

Nem sokkal később a Ladik utcai önkormányzati épület előtt az autójába beszálló Prisztást egy kerékpáros lelőtte, majd elmenekült. F. Ferenc ugyancsak az autónál állt, de állítása szerint nem látta az elkövetőt, amikor a lövést leadta, csak akkor, amikor már 30-40 méterre járt. Vallomásában azt is mondta, szerinte H. István nem lehet a gyilkos, mert nem egyezik a testalkata a biciklin látott emberével, és soha nem is látta őt.