Ők Orbánék kihívói

2014.02.11. 22:32 Módosítva: 2014.02.12. 16:19
Összeállt az összellenzéki lista. Ha minden a tervek szerint halad, szerdán jelenthetik be a baloldali összefogás országos listáját, már csak az utolsó simítások vannak hátra, lényeges változás már nemigen várható. Az Együtt-PM meglepetésembere egy jó nevű gazdasági szakember, ismert PM-es politikusoknak azonban egyéniben is el kellett indulniuk.

A listán pár MSZP-s helye véletlenül felcserélődött, ezt azóta javítottuk. A hivatalos, 200-as lista szerdán megjelent, erre találja.

Szűk egy hónappal a nem hivatalosan Összefogásnak elkeresztelt Nagy Ellenzéki Összeborulás bejelentése után lényegében összeállt az MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok teljes csapata. Úgy tudjuk, a vezetők szerdai szövetségesi találkozóján zárják le az indulók névsorát, ezután állnak nyilvánosság elé az immár végleges listával. A kampány jelenlegi szakaszában a pártelnökök hetente egyszer személyesen találkoznak átbeszélni a legfontosabb teendőket, Bajnaiék kezdeményezésére pedig az MSZP, az Együtt-PM és a DK naponta fognak közös sajtótájékoztatókat tartani.

Az, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció kikkel tölti fel a közös lista maguknak kialkudott helyeit, hetek, sőt a szocialisták esetében hónapok óta nyilvános, Bajnai Gordonék viszont csak kedden véglegesítették az egy ideje már sejthető csapatukat. És persze itt vannak még a Liberálisok, akik Fodor Gábor mellett még egy volt SZDSZ-elnököt repítenének a parlamentbe, igaz, erre szinte semmi esély.

Szóval megszereztük a már majdnem hivatalos sorrendet, íme!

De előbb egy kis segítség a hatvanas lista értelmezéséhez.

  • A közös lista első hatvan helye így oszlik meg: MSZP: 42 , Együtt-PM: 9 (Együtt 2014: 6, PM: 3), DK: 6 , MLP: 3
  • Bajnai Gordon 2. és Szabó Tímea 5. helye mellett az Együtt-PM-é az első hatvanból a 16., 36., 48., 49., 53., 54., 55. hely.
  • Gyurcsány Ferenc 3. helye mellett a DK-sok a 19., 26. ,39. ,45. ,57. helyet kapták meg
  • Fodor Gábor a 4., rajta kívül más liberálisnak nincs sok esélye.
  • Simon Gábor jól dokumentált okokból eltűnt a listáról, az MSZP részlistája így egyet csúszik tovább, Simon helyére Hiller István, Hiller helyére Kunhalmi Ágnes kerül, és így tovább.

Az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közös lista első 60 helye

  1. Mesterházy Attila (MSZP)
  2. Bajnai Gordon (Együtt-PM)
  3. Gyurcsány Ferenc (DK)
  4. Fodor Gábor (MLP)
  5. Szabó Tímea (Együtt-PM)
  6. Botka László (MSZP)
  7. Tóbiás József (MSZP)
  8. Gúr Nándor (MSZP)
  9. Harangozó Tamás (MSZP)
  10. Molnár Zsolt (MSZP)
  11. Lukács Zoltán (MSZP)
  12. Hiller István (MSZP)
  13. Kunhalmi Ágnes (MSZP)
  14. Velez Árpád (MSZP)
  15. Szakács László (MSZP)
  16. Kónya Péter (Együtt-PM)
  17. Korózs Lajos (MSZP)
  18. Legény Zsolt (MSZP)
  19. Molnár Csaba (DK)
  20. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
  21. Varga László (MSZP)
  22. Tóth Bertalan (MSZP)
  23. Demeter Márta (MSZP)
  24. Harangozó Gábor (MSZP)
  25. Heringes Anita (MSZP)
  26. Vadai Ágnes (DK)
  27. Józsa István (MSZP)
  28. Tukács István (MSZP)
  29. Bárándy Gergely (MSZP)
  30. Teleki László (MSZP)
  31. Szabóné Müller Tímea (MSZP)
  32. Kránitz László (MSZP)
  33. Török Zsolt (MSZP)
  34. Márton Roland (MSZP)
  35. Veres Gábor (MSZP) 
  36. Szigetvári Viktor (Együtt-PM)
  37. Szűcs Gábor (MSZP)
  38. Nemény András (MSZP)
  39. Varju László (DK)
  40. Király József (MSZP)
  41. Horváth András (MSZP)
  42. Tóth Csaba (MSZP)
  43. Puch László (MSZP)
  44. Gőgös Zoltán (MSZP)
  45. Nidermüller Péter (DK)
  46. Baja Ferenc (MSZP)
  47. Iváncsik Imre (MSZP)
  48. Scheiring Gábor (Együtt-PM)
  49. Pápa Levente (Együtt-PM)
  50. Juhász Ferenc (MSZP)
  51. Halmi József (MSZP)
  52. Nyakó István (MSZP)
  53. Szelényi Zsuzsanna (Együtt-PM)
  54. Karácsony Gergely (Együtt-PM)
  55. Gulyás József (Együtt-PM) (ő végül helyet cserélt Karácsonnyal)
  56. Boruzs András (MLP)
  57. Bauer Tamás (DK)
  58. Bősz Anett (MLP)
  59. Sós Tamás (MSZP)
  60. Varga Zoltán (MSZP)

Most már végre azt is ki lehet számolni, hogy a Fideszt nőellenességgel vádoló baloldali ellenzék milyen példával jár elöl: az első húszban három (15%), az első negyvenben hét (17,5%), az első hatvanban kilenc (15%) nő szerepel.

Belőlük áll majd a Bajnai-csapat

Bajnai pártszövetsége kedd délután tartott elnökségi ülést, itt pontosították, kiket és milyen sorrendben tesznek fel az Összefogás hatvanas listájára, valamint a további helyekre. Az első tízből álló Együtt-PM-es részlista tehát így néz ki (a zárójelben lévő szám az Együtt-PM politikusainak a közös listán elfoglalt helyét jelzi):

  1. Bajnai Gordon (2.)
  2. Szabó Tímea (5.)
  3. Kónya Péter (16.)
  4. Szigetvári Viktor (36.)
  5. Scheiring Gábor (48.)
  6. Pápa Levente (49.)
  7. Szelényi Zsuzsanna (53.)
  8. Karácsony Gergely (54.)
  9. Gulyás József (55.)
  10. Székely Sándor (?)

A lista meglepetésembere kétségtelenül Pápa Levente elemző, az OTP Bank volt deviza- és kamatpiaci stratégája, aki minőségi igazolásnak tűnik, a jobboldali sajtó a hétvégén már be is támadta.

Az Együtt és a PM megállapodásának megfelelően a volt LMP-sek egyharmadnyi helyet kaptak az első hatvanas listán a közös 9 -ből. Mivel a DK bevonása után meghatározó PM-es politikusok csúsztak le korábban biztos befutónak számító listás helyekről, őket befutónak hitt, illetve nyerhető egyéni körzettel kellett kompenzálni. Ez múlt csütörtökön meg is történt: Budapest XVI. kerületében (Budapest 13. vk.) Tordai Bencét Karácsony Gergelyre cserélték, Érden (Pest megye 01. vk.) pedig ejtették Csőzik Lászlót, az SZDSZ ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak a volt elnökét – az ő körzetét Dorosz Dávid, a PM pártigazgatója kapta meg. 

Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért Párt egyébként két külön frakciót szeretne majd az új parlamentben, hogy a Fidesz és a KDNP mintájára frakciószövetségként működjenek együtt. A két frakcióval több pénz, bizottsági hely és felszólalási lehetőség is járna. Az Együtt-PM-ben úgy számolnak, az Összefogás szereplésétől függően akár 10-20 főből állhat majd a parlamenti csapatuk.

Az Együtt-PM-ben egyébként arra számítanak, 65 százalékos választási részvételnél van esély a kormányváltásra, 60 százalék körül vagy az alatt nincs. A tervek szerint az Együtt-PM-nek az ellenzéki összefogásban kialkudott 22 egyéni körzetet Bajnai Gordon a kampányban kétszer is fel fogja majd keresni, a volt miniszterelnök nemrég indult országjárásra.

Fodor Gábor liberális minifrakcióról álmodik

A Magyar Liberális Párt elnöke nemrég arról beszélt, arra számít, hogy az új parlamentben neki is lesz elég képviselője a frakcióalakításhoz. Erre a jelenlegi állás szerint szinte semmi esély, de ők azért összeállították, hogy egy számukra extrém jó szereplés esetén kikből állhatna a feléledő új poszt-SZDSZ-frakció:

  1. Fodor Gábor (4.)
  2. Boruzs András (56.)
  3. Bősz Anett (58.)
  4. Szabadai Viktor (?)
  5. Popper Gábor (?)

Mivel Fodor mellett csak két liberálisnak jutott hely az első hatvanban, Boruzs András volt SZDSZ-pártigazgató és Bősz Anett ifjúliberális még reménykedhetnek, a végnapokban az SZDSZ-t ügyvezető elnökként felszámoló Szabadai Viktor, valamint Popper Péter író fia, Popper Gábor azonban legfeljebb cserejátékosként juthatnak be a 199 fős új Országgyűlésbe.