Csapnivaló a három csapás

2014.02.11. 10:34

Ha valaki játékpisztollyal fegyveres rablást követ el, és elítélik kétrendbeli kényszerítésért is, életfogytig tartó börtönt kaphat. Ha megöl három embert, ugyanez a büntetés csak lehetőség – magyarázza Székely László ombudsman jelentése, mi a baj a három csapással.

A Helsinki Bizottság emlékeztet: a Fidesz már a 2010-es kampányban megígérte, hogy az erőszakos többszörös visszaesők büntetését megszigorítja. A kritikák ellenére elfogadott szabályok szerint a harmadik bűncselekmény után a büntetés duplázódik, sőt, ha meghaladja a húsz évet vagy életfogytig tartó börtönt is lehet kapni érte, automatikusan életfogytiglant kell kiszabni. 

A jogvédők szerint a szabályozás sérti a jogállamiság és a tisztességes eljáráshoz való jog alkotmányos elvét és a hatalommegosztás elvét is, mert kötelező büntetéskiszabási szabályaival elvonja a bírók szabad mérlegelési jogát. Tavaly júliusban fordultak az ombudsmanhoz, a jelentés most készült el.

Székely László, az időközben hivatalba lépett új ombudsman fejezte be a vizsgálatot, jelentése elfogadta a Helsinki Bizottság kritikus véleményét. Székely egyben felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy kezdeményezze a három csapás szabályainak módosítását, hogy megfeleljenek az Alaptörvényben lefektetett követelményeknek.

A teljes jelentés itt olvasható. A három csapásról részletes írásunkat itt olvashatja (akkor még három dobásnak hívtuk, ott el is magyarázzuk, miért). Emellett Ide vezet a három csapás címmel nagyképen mutattuk meg, milyen a nyugdíjasok börtönélete Kaliforniában, ahol többek között a három csapás törvény miatt 133 ezer rabból 15 ezer 55 évesnél idősebb.