Illés Zoltán a fúziós energia híve

2014.02.11. 17:16

Taktikai lépésnek minősítette, hogy nem volt jelen a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény parlamenti szavazásánál Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egy budapesti sajtótájékoztatón. Mint mondta, a nukleáris energiával kapcsolatos elutasító álláspontja évtizedek óta ismert, ugyanakkor a kormányzat iránti lojalitásból a szavazástól való távolmaradást találta a legjobb stratégiának. Az államtitkár elmondta: ő maga a fúziós energia híve, a nukleáris energiát egy „zsákutca technológiának” tartja.

Illés azt is hozzátette, hogy szerinte „óriási rövid- és középtávú előnyei vannak ennek a szerződésnek”, utalva arra, hogy a beruházás élénkítő hatással lehet az építőiparra, és új munkahelyeket is teremthet.  Arra a kérdésre, hogy közölte-e az álláspontját a miniszterelnökkel, azt válaszolta, hogy erre nem volt szükség, mivel a véleményét a kormányfő is régóta ismeri. Annál viszont „sokkal kisebb a befolyása”, semmint hogy rá tudta volna venni a kormányt a bővítési szándék elvetésére – fogalmazott a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az LMP-sek nyolczászezret buktak a tiltakozással

Összesen 804 ezer forinttal csökkenhetik annak a négy LMP-s képviselőnek a tiszteletdíját, aki a paksi erőmű bővítéséről szóló megállapodás ellen tiltakozott az Országgyűlésben.

Jakab István indoklása szerint azLMP-s képviselők súlyosan megsértették az Országgyűlés rendjét és tekintélyét. Kitért arra, hogy Schiffer Andrást hiába szólította fel a rendzavarás megszüntetésére, ezért a négy politikust az Országgyűlés kizárta az ülésnap hátralévő részéről. Az MTI szerint az alelnök a maximális tiszteletdíj-csökkentés melletti érvként hozta fel, hogy a tiltakozás miatt a plenáris ülést meg kellett szakítani.

Az államtitkáron korábban Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke kérte számon a parlament folyosóján, hogy miért nem vett részt a szavazáson, és hogy ha már így tett,  miért nem mond le. Illés azzal védekezett, hogy államtitkárként nem a kormány tagja, és nem is energiaügyekért vagy külügyért felelős kormányzati tisztviselő. A szavazáson egyébként  nem vett részt  Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, Varga Mihály és Lázár János sem. 

Háromnapos szemétszedés

A fentiekről Illés Zoltán kedden délelőtt az idei TeSzedd! szemétszedési akciót bejelentő sajtótájékoztatón beszélt Budapesten. Az eseményt negyedszerre szervezik meg, de most először nem egy, hanem háromnapos lesz, és csatlakozik egy európai kezdeményezéshez. 

Tiszta Európa

Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa egy tavaly márciusi beszédében hívta életre a „Let's Clean Up Europe” nevű projektet, amelyhez minden EU-tagállam csatlakozott, a következő négy évben ennek keretében szervezi meg a TeSzedd! akciót az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

A program az általában ősszel megszervezett európai hulladékcsökkentési héthez (European Week for Waste Reduction –EWWR) kapcsolódik, amelnyek öttagú koordináló bizottságában Spanyolország, Olaszország és két belga szervezet mellett Magyarország is helyet kapott.

 Az idei szemétszedés május 9-11. között lesz, ebből 10-e az európai szemétszedési nap. A három nap péntek-szombat-vasárnapra esik, ezért a szervezők azt remélik, hogy a gyerekes családokat és a fiatalokat is meg tudják majd szólítani. Utóbbit az is segítheti, hogy a legkorábban 2016-ban érettségizők közösségi szolgálatként is elszámolhatják majd a szemétszedést.

Illés Zoltán elmondása szerint a szervezők 150-200 ezer önkéntes részvételére számítanak. A tavaly őszi akcióban csak 100 ezren vettek részt, de ez a rövidebb időtartam mellett annak is köszönhető, hogy akkor éppen pocsék, esős idő volt. A szervezésre kevesebbet költenek: az elmúlt két évben még 130, idén 100 millió forint áll a szervezők rendelkezésére, amiből a kampányoláson és toborzáson kívül a munkához szükséges eszközök (zsákok, kesztyűk) beszerzését és a hulladék elszállítását is fedezni kell.

Az ilyenkor összeszedett hulladékot egyébként nem tudják szelektíven gyűjteni, de a szennyeződések miatt általában még utóválogatni sem, ezért valószínűleg hulladéklerakóba kerül majd. A közös szemétszedési akciókon az elmúlt három évben körülbelül egy 25 ezres lélekszámú magyar város éves hulladékmennyiségét gyűjtötték össze – mondta el Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyveztője.