Újra nyomoznak a XVIII. kerületi kötvénykibocsátások miatt

2014.02.11. 17:36

Elrendelték a nyomozás folytatását a XVIII. kerületi önkormányzat 2008-as kötvénykibocsátásainak ügyében, mondta a Népszabadságnak a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Mint megírtuk, ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor számlát nyitott nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént.

A XVIII. kerületi önkormányzat kötvénykibocsátásaival kapcsolatban Lévai István alpolgármester tett feljelentést még 2012-ben, a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta. 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

A fővárosi főügyész azonban előző szerdán elrendelte az ügy felülvizsgálatát. A Népszabadság azt írta, az újra elrendelt nyomozás érdekeire tekintettel Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője nem árulta el, annak idején a BRFK miképpen jutott arra a következtetésre, hogy nem történt bűncselekmény.

Hétfőn ült össze a parlament mentelmi jogi bizottsága, ahol meghallgatták volna a képviselőt, Simon azonban nem ment el, mindössze egy levelet küldött a bizottság elnökének, de abban sem adott magyarázatot arra, honnan van negyedmilliárd forintnyi devizája egy osztrák bankszámlán.

Az MSZP elnökhelyettese múlt csütörtökön jelentette be, hogy lemond minden párttisztségéről, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselő-jelöltségtől, és visszaadja parlamenti mandátumát is.