A választási iroda nem csinál ügyet az Orbán–Böjte-videóból

2014.02.12. 09:23 Módosítva: 2014.02.12. 10:19

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nem tervez vizsgálatot vagy feljelentést a múlt héten közzétett videó ügyében, amelyik az NVI nevével visszaélve buzdítja szavazásra a határon túli magyarokat, írja az MTI.

Braun Róbert szocialista politikus hétfőn felszólította az NVI-t, kezdeményezzen vizsgálatot, hogy kiderüljön, ki és miért készítette a felvételt, különben az MSZP feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával. Azt mondta, minden jel arra mutat, hogy a film a Fideszé. Szerinte a videó megtéveszti a külföldön élő választókat azzal, hogy "manipulatív módon azt a hamis látszatot kelti", Orbán Viktor és pártja támogatása érdekében kell regisztrálni, majd szavazni az országgyűlési választáson.

2014 - A nemzet választ

A Fidesz erre úgy reagált, Braun Róbert állításaival ellentétben választási csalást és hamisítást „az MSZP-nél szokás elkövetni”.

A videót nem a Nemzeti Választási Iroda készítette, készítésére megbízást nem adott, készítésében nem vett részt, arról nem volt tudomása

– írta az NVI.

Visszadobták a Jobbik népszavazási kérdését

Vona Gábor pártelnök február 6-án a következő kérdést nyújtotta be:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát a magyar állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?”

Pálffy Ilona, az NVI elnöke azért utasította el a kezdeményezést, mert azt nem a jogszabályban előírt módon adták be.