Nem lesz roma lakópark Dorozsmán

2014.02.12. 09:11

Mégsem épül Kiskundorozsmán szociális lakópark a romáknak. A lakópark felépítését a romák kérték az egyházmegyétől, de mint kiderült, a korábbi hírekkel ellentétben az egyház nem járul hozzá a házak felépítéséhez, legalábbis nem a kért területen írja a Délmagyar.

A lakópark építésével kapcsolatban a helyi fideszes képviselők is mossák kezeiket. "Olyan hírek, részinformációkra épülő pletykák terjedtek el az utóbbi hetekben Dorozsmán, amelyek szerint roma lakópark épülne az Árpa utca környékén. Egyértelműen szeretnénk rögzíteni, hogy az erre irányuló „ötletelés" nem tőlünk indult, arról mi is csak a sajtóból értesültünk" – nyilatkozta a Dorozsmai Naplónak Kosik Dénes és Mihálffy Béla, a városrész fideszes önkormányzati képviselői.

A Szeged-csanádi Egyházmegye szerint ők sosem állították, hogy Dorozsmán épülne fel a lakópark, mivel ott jogi akadályokba ütközne az építkezés és ellenkezne a város antiszegregációs terveivel is.

Az egyházmegyét a dorozsmai szegregátumban élő 22 cigány család nevében a szegedi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke kereste meg tavaly novemberben. Azt kérték a püspöktől, hogy segítsen az életkörülményeik javításán, egyebek mellett azzal, hogy 22 egyszerű, de korszerű lakást építsenek fel a lakókörnyezetükben. A püspök a kérelem átvételekor azt mondta, segíteni fognak, és hozzátette, egy lakóparkot szeretnének építeni sportpályával és kápolnával. Az egyházmegye kedden a Délmagyarnak azt mondta, még nincsenek konkrétumok az új helyszínről.