Pokorni Zoltán robbantott a kémiateremben

2014.02.12. 14:17

„A legszebb kilátással rendelkező iskola. Hosszú ideig csak ennyit mondhattunk el róla” – kezdte beszédét Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a sashegyi iskola Öveges Laboratóriumának ünnepélyes átadásán. A 280 millió forintos uniós forrásból épült laboratórium új büszkesége a reálprofillal rendelkező intézménynek.

Uncsi már a békaboncolás

Patkó Lajos igazgató 2008-ban az intézmény megreformálásának ötletével állt elő. Az iskolaigazgató szerint megváltozott a gyerekek érdeklődése, és ma már nem elég a békaboncolás: „Úgy gondoltuk, nem csupán száraz elméletre van szükség, hanem hatékony, korszerű szemléltetőeszközökre.”

Az intézményben ötödik éve van reálosztály. Az első reálosok immáron tizenegyedikesekként mutatták be, mennyi baktérium van egy joghurtban. A kékre festett üveglapok, színezett lombikok eredményét egy 3D-s tábla szemléltette. „A korszerű berendezés hasonló élményt nyújt, mint a mozikban” – mutogatta a tábla előnyeit Lukács Tibor technikus. A laboratóriumban két darab van ebből a táblából, és nyolcvan szemüveg jár hozzá. A teremnek saját hangosítása is van, így élő adásra is képesek. Erre az elkövetkezendő másfél évben lesz igazán szüksége az iskolának, mivel a szerződés szerint tizenkét partneriskolának kell biztosítania a kísérletekhez, illetve az új laboratóriumhoz való hozzáférést. „Heti egyszer hat órában jönnek majd a gyerekek futószalagszerűen, bár reméljük, nem futószalagszerű oktatásban vesznek majd részt” – mondta az igazgató.

Az iskola hétéves megállapodása szerint az intenzív két év után további öt évig kell a partneriskolai együttműködésnek eleget tenni, mivel az új terem emelt szintű érettségire felkészítő természettudományos laboratórium és központ is egyben.

„Sokat markol, keveset fog: ez a baja a mai pedagógiának”

Pokorni Zoltán szerint az iskolaigazgató idejében felismerte a bajt, mikor öt évvel ezelőtt reálprofilt adott az iskolának: „Két-három évvel ezelőtt riasztó számok bizonyították a természettudományi képzés válságát. Fizika alapképzési szakra négyen, kémiára pedig mindössze ketten jelentkeztek." Az egykori oktatási miniszter elmondása szerint ma már 40-50 hallgató javította az átlagot, de még mindig messze elmaradunk Finnországtól, ahol nyolcszoros a túljelentkezés a természettudományos tanári képzésekre. Pokorni rávilágított a mai pedagógia bajára is, miszerint túl sok mindet akarnak tanítani a pedagógusok, és ezzel túl kevés tudást ültetnek át a tanulók fejébe: „Az aki sokat markol, keveset fog elvet követi a mai pedagógiai rendszer, és ez baj. Egységesebb képzésre van szükség."

A fideszes politikus egyébként maga is részt vett a kísérletekben. Hegyi László kémiatanár denaturáltszesz-égetésén segédkezett. A kémiatanár az egyméteres lombik falát denaturált szesszel kente be, majd egy óraüveggel lezárta. Pokorni Zoltán feladata a robbantás elindítása volt, azaz az óraüveg levétele után egy égő pálcikát tartani az alkoholos lombik fölé. A pár másodperces robbanás a robbanómotorok működését mutatta be.

Szünetben fúrtak-faragtak, órán festettek

Az intézményvezető szerint a laboratórium rekord idő alatt épült meg: „A munkások rendkívül figyelmesen dolgoztak. Mikor kicsengettek, fúrtak-faragtak, mikor becsengettek, festettek." Az építkezés egyébként igazi kihívás volt az intézménynek, mivel az iskola-összevonások miatt épp a beruházás előtt fogadott be öt osztályt. A kémiaórákat azonban mindez nem zavarhatta. Az iskola ugyanis eddig egy magáncég támogatásából épült úgynevezett Egis-teremben tartotta a kémia órákat. Hegyi László kémiatanár elmondása szerint az új laboratóriumot is elsősorban az alsóbb osztályok fogják használni, illetve a partneriskolákból érkezők: „Az a célunk, hogy már a 7-8. osztályosok is gyakorlatot szerezzenek."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport