Tagadnak a kényszervallató rendőrök

2014.02.12. 07:48

Mindkét izsáki rendőr azt állítja, hogy nem tudják, mibe halt bele tavaly az a férfi, akit kihallgattak, írja a Borsonline.hu. Egyikük kedden a Kecskeméti Törvényszéken részletes vallomást tett: ebben székről leesésről, szőnyeg miatt kidörzsölt bütykökről beszélt a lap szerint. A vád szerint a két rendőr tavaly április 8-án az izsáki rendőrőrs épületében, hivatalos eljárásuk során, több órán keresztül olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy az belehalt a sérüléseibe.

A tavaly decemberben kezdődött perben halált okozó testi sértéssel, kényszervallatással, jogellenes fogva tartással, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítással és könnyű testi sértéssel vádolják a két rendőrt és két kollégájukat.

Az orvosszakértői jelentés szerint a férfit ököllel és gumibottal szinte szó szerint agyonverték – halálát végül terjedelmes zsírszövet-roncsolódásból fakadó fulladás okozta –, bár a rosszulléte miatt hívott orvosnak először azt mondták, hogy dulakodás közben ráestek, és beletérdeltek a hasába.

Az elsőrendű vádlott a per kezdetekor decemberben nem tett vallomást, csak a rendőrségi vallomásait olvasták fel. Ezekben azt állította, hogy nem bántotta a férfit, sőt, mindent megtett, hogy életben maradjon.

A másodrendű viszont részletes vallomást tett kedden. „A rendőrőrsön történt intézkedés közben észrevettem, hogy a jobb kezemen három ujjamról a bőrt ledörzsöltem. Talán a szőnyeg dörzsölhette le" – idézi a lap a rendőrt, aki a sebes bütykeire mondta ezt magyarázatként.

„Józsefnek szóltunk, hogy üljön át a másik, barna színű székre. Felállt, majd kissé megszédülve balra eldőlt, és a fe­jét az íróasztalom szélébe be­ütötte" – magyarázta a halott férfi sérüléseit a rendőr. Mindkét rendőr azt állítja, hogy amikor látták, hogy a kihallgatott férfi egyre rosszabbul van, átültették egy harmadik székbe, de onnan is leesett. Aztán mikor látták, hogy nagyokat sóhajtozik, nincs jól, vizet adtak neki. Később újra is élesztették: „Közben magam is éreztem, hogy a bordái ropognak" – idézi a lap az egyik rendőrt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport