Ha elég gyors, akkor 40 milliót spórolhat Simon Gábor

2014.02.13. 07:21

A Blikk szerint bruttó 40 millió forintot takaríthat meg Simon Gábor, ha maga adja vissza képviselői mandátumát. Ha ugyanis a parlamentnek kell kimondania a gyanúsan sok devizával rendelkező szocialista politikus összeférhetetlenségét, akkor nemcsak a képviselői mandátuma szűnik meg, de ötévnyi képviselői fizetést is vissza kellene fizetnie. Ezt a lehetséges következményt Blikknek Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke az Országgyűlésről szóló törvény alapján megerősítette:

A képviselő köteles az összeférhetetlenség keletkezésétől a megbízatása megszűnéséig a részére kifizetett javadalmazást az Országgyűlésnek visszafizetni, ha a parlament mondja ki az összeférhetetlenségét.

Simon összeférhetetlensége az előző parlamenti ciklusra is visszanyúlik, hiszen 2009. januárjában tette az első olyan vagyonnyilatkozatát, amelyben már fel kellett volna tüntetnie az ausztriai számlán lévő, mai értéken 240 millió forintnyi devizát.

A 40 millió forintos visszatérítést Simon egy időben elküldött lemondó nyilatkozattal úszhatja meg. Mivel a parlament ma szavaz az összeférhetetlenségéről, ezért nyilatkozatát még a szavazás előtt kell elküldenie levélben vagy e-mailen Kövér László házelnöknek. Ebben az esetben okafogyottá válik a szavazás.

D  AS20111117006
Fotó: Kovács Tamás

A mentelmi mentelmi jog megszűnésével viszont elhárul az ügyészség előtt a jogi akadály a nyomozás előtt. Az adócsalással és magánokirat-hamisítással gyanúsított politikust az ügyészség kihallgathatja, és ha úgy ítéli meg, akár őrizetbe vételét is kezdeményezheti. Ahogy arról tegnap a Népszabadság alapján írtunk, Simon talán ezt az eljárást is elkerülheti, ráadásul pont az Orbán-kormány által létrehozott stabilitási megtakarítási számla segítségével.