Nyomozók Simon házában

2014.02.13. 08:15 Módosítva: 2014.02.13. 15:30
Csütörtökön is megpróbáltuk szóra bírni Simon Gábort, aki délelőtt pestszentlőrinci otthonában volt. Egyszer kikukucskált a tetőablakon, majd autóba ült, és jött egy kis autós üldözés. Meg még egy. Délután nyomozók jelentek meg Simon házánál, a volt politikus beengedte őket. Szűk két óra után elmentek. Pár perccel később Simon is autóba ült.

Megérkezett a lemondás

Szerdai hatállyal megszűnt Simon Gábor volt szocialista politikus képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez. Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Simon Gábor nem személyesen adta át levelét. A mentelmi joga ezzel megszűnt.

„Ezzel elhárult a közjogi akadálya a Simon Gábort érintő büntetőeljárás lefolytatásának” – közölte a Legfőbb Ügyészség.

A Blikk szerint a politikus a lemondással bruttó negyvenmillió forintot menthet meg, ezt a lapnak Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke is megerősítette. Ha ugyanis a parlament mondja ki az összeférhetetlenséget, öt évnyi képviselői fizetését kellett volna visszafizetnie.

Tudósítóink ma reggel is ott álltak Simon Gábor pestszentlőrinci házánál. Az elmúlt napokkal ellentétben a politikus most otthon volt, egyszer még a tetőablakon is kikukucskált.

Autós üldözés egyszer, kétszer

Fél tíz körül váratlanul beült az udvaron álló autójába, és elhajtott. Munkatársaink utánamentek, ezután egy körülbelül tízperces autós üldözés következett. Simon vezetés közben többször telefonált. Végül valószínűleg látta, hogy nem tudja lerázni az üldözőit, visszatért a házba, így most sem nyilatkozott.

Pestszentlőrinc utcáin, első rész:

Simon úr, honnan a 240 millió? Autós üldözés 1.

Nem sokkal tizenegy óra előtt ismét kocsiba ült a feleségével, ekkor egy újabb, klasszikus lerázós autós üldözés vette kezdetét. Ekkor már öt újságíró-autó követte, Simon össze-vissza bolyongott, néha nyomát vesztettük, majd újra felbukkant. 11 óra körül Rákoshegyen, egy Rákóczi Ferenc utcai családi háznál állt meg. Vele volt felesége is, mindketten napszemüveget viseltek, Simonon baseballsapka is volt. Miközben kiszállt az autóból, kérdeztük arra, számít-e az őrizetbe vételére, de a volt politikus minden kérdést elhárított. Fél 12 körül kijött a házból, és elindult a belváros felé, végül a lakása környékén nyoma veszett. Simon javára szóljon: leelőzött egy furgont, ezzel nyert időt.

Délután jöttek a nyomozók

A Magyar Nemzet szerint 13 óra körül ügyészségi nyomozók érkeztek Simon pestszentlőrinci házához. A volt MSZP-st először nem találták otthon, később viszont Simon megérkezett és beengedte őket, összesen három embert. Jelen van a helyszínen Simon Gábor ügyvédje is. A HírTV egy kamerát állított fel a házzal szemben és folyamatosan élőben mutatja, mi történik. Leginkább egyébként semmi.

Ügyészségi nyomzók jelentek meg az MSZP Jókai utcai székházában is. Onnan egy borítékot vittek el, melyben Simon Gábornak a pártnak külön leadott vagyonnyilatkozata szerepel – ami viszont megegyezik az eddig ismerttel. Az MSZP belső szabályzata szerint ugyanis minden megválasztott párttisztségviselőnek le kell adnia a párt számára is egy vagyonnyilatkozatot, a parlamenti képviselők azonban leadhatják a pártnak ugyanazt a bevallást, amit országgyűlési képviselőként tesznek. 

Fél háromkor megint felbukkant Simon

A teljes magyar média ott van már a pestszentlőrinci ház előtt, hátha valamit ki tudnak húzni Simonból, de sem ő, sem a nyomozók nem nyilatkoztak a sajtónak. 14:30 körül Simon beparkolta autóját a garázsba, a volt politikus mosolygott a kameráknak, de nem beszélt. A kocsi eltűnt a garázsban, a politikus pedig a házban.

ok

Pár perccel később megjelent valószínűleg két nyomozó is az udvaron, a garázstól az ajtóig sétáltak azt követően, hogy a kocsi körül csináltak valamit.

15:00 körül a nyomozók és Simon Gábor ügyvédje együtt beszálltak egy autóba és elhajtottak, az újságírók kérdéseire továbbra sem válaszoltak semmit. Simon a házban maradt. Tudósítónk úgy gondolta, mivel vége a vendégségnek, most már biztosan nem zavar, így hát becsengett. Simon nem nyitott ajtót. 

15:15-kor Simon is beszállt autójába. Nem fogják kitalálni: nem mondott semmit a kameráknak.

Nem beszél, nem megy el, eltűnik

Kedden az összes ismert lakásánál felkerestük Simont, hiába. Nem csak a sajtó elől tűnt el. Hétfőn és szerdán is összeült a parlament mentelmi jogi bizottsága, ahol meghallgatták volna a képviselőt, ő azonban egyik alkalommal sem ment el, mindössze egy levelet, illetve egy e-mailt küldött a bizottság elnökének, de azokban sem adott magyarázatot arra, honnan van negyedmilliárd forintnyi devizája egy osztrák bankszámlán.

Nem csak a nyilvánosság, ismerősei társaságát sem keresi Simon. Törölte magát a Facebookról, még az MSZP-sek se nagyon tudják telefonon elérni.