Nemzeti Választási Iroda: Bocsánat!

2014.02.14. 18:27

Elnézést kér a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól a Nemzeti Választási Iroda (NVI), ugyanis az NVI beismerte, hogy többeknek téves tájékoztatást küldött a külképviseleteken történő szavazás idejéről és helyéről. Az NVI az érintetteknek új értesítőt küld – közölte az iroda pénteken az MTI-vel.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy számos, a 2014-es országgyűlési választásokon szavazatát Londonban leadni kívánó választópolgár hibás értesítést kapott az illetékes helyi választási irodától a szavazás helyszínéről. A külképviseleti névjegyzékbe felvett polgároknak küldött értesítésben ugyanis az NVI eltévesztette a londoni szavazás helyét.

A TASZ figyelmeztetése után az NVI is észlelte, hogy a múlt hétig bezárólag a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok közül többen téves adatokat tartalmazó értesítőt kaptak a külképviseleti névjegyzékbe vételükről. A Nemzeti Választási Iroda szerint ezután azonnal intézkedtek, hogy a jövőben valamennyi külképviseleti értesítő helyes adatokat tartalmazzon a szavazás idejére és helyére vonatkozóan.

Az NVI valamennyi érintett választópolgárt a múlt héten új értesítő megküldésével tájékoztatta a külképviseleti szavazás pontos idejéről és helyéről, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban megküldött értesítő helyett az új tájékoztatásban foglalt adatokat tekintse irányadónak.

Az NVI-nek február elején már elnézést kért egyszer, a külképviseleteken szavazók téves tájékoztatásért, akkor az Amerikai Egyesült Államokban szavazni akaró választópolgárok kaptak hibás értesítést a szavazás időpontjáról, mivel április 6-át jelölték meg a voksolás dátumának, holott az amerikai kontinensen - az időeltolódás miatt - a szavazás dátuma április 5.