Rendőrsorfal védi a zsinagógában kampányoló Jobbikot

2014.02.14. 18:58 Módosítva: 2014.02.14. 21:25

Az egykori esztergomi zsinagógába szervezett lakossági fórumot a Jobbik pénteken. Bár a zsinagógát már évek óta kulturális központként és nem templomként használja a város, a zsidó szervezetek szerint a szélsőjobboldali párt rendezvénye meggyalázza a mártírok emlékét.

18:50 körül az Index helyszínen lévő tudósítója szerint nagyjából száz tiltakozó vonult fel a Jobbik ellen, ők hangosan fütyülnek és azt kiabálják, hogy

Nácik haza! Gyilkosok! Gyávák vagytok!

A jobbikosok hermetikusan el vannak zárva az antifasisztáktól, vastag rendőrsorfal és pufferzóna választja el a két társaságot. Pár tüntető azért az épület megkerülésével próbált közelebb jutni a radikális párt szimpatizánsaihoz. Az egyik szónok arról beszélt, Esztergomból ötszáz zsidót vittek el a második világháború idején.

19:00 körül néhány tüntető sikerrel megkerülte az épületet és eljutott a zsinagóga bejáratáig, ahol különös párbeszéd alakult ki a jobbikosokkal.

Jobbikos: Maguk is megvetnek minket!

Tüntetők: De nem azert, mert valamilyen fajhoz tartoznak!

Jobbikos: Uram, a zsidó nem egy faj, hanem egy vallás.

Aztán Palesztinárol kezdenek el beszélni, és arról, hogy mindenkinek joga van ott állni a zsinagóga mellett. Eközben a jobbikos biztonsági főnök kérdőre vonja a rendőröket, hogy miért jöhettek ilyen közel az antifasiszták. A rendőr azt válaszolja, ez egy nyílt lakossági fórum, nem tudja elküldeni az embereket.

Vona Gábort lenácizták a zsinagógában

19:15 körül a tüntetők be akarnak menni a lakossági fórumra. Az egyik szervező azt mondta nekik, csak akkor mehetnek be, ha nem demonstrálják politikai hovatartozásukat. Az egyik rendőr munkatársunknak arról beszélt, csak akkor fog közbeavatkozni, ha valamilyen szabálysértés történik. A rendőrök nagyon korrektek, még az egyik civil tüntető is megdicséri őket.

19:25 körül a tripla rendőrsorfallal szemben az Új Magyar Gárda is felsorakozott. Vona még nincs a helyszínen, egy szentendrei lakossági fórumról fog érkezni. Egy jobbikos röhögcsélve hallgatja a szónoklatokat, az egyikben egyébként éppen Tétényi Évát, a város független és az összes ellenzéki párt, köztük a Jobbik által is támogatott polgármesterét hiányolják. A tüntetők és a jobbikosok is azt kiabálják erre, hogy biztos Valentin napozik. A jobbikosok mondjuk először azt mondták,

Tétényi biztos elment dugni, mert egészséges.

19:30 körül megérkezik Vona Gábor, óriási fújolás fogadja, egy kicsit idegesnek tűnik. A tüntetők ria-riával köszöntik.

Vona arról beszél, nem ők provokálnak, hanem akik kijöttek ellenük tüntetni. Szerinte azzal, ha a Jobbik megfutamodik, beismerték volna, hogy felelősségük van a holokauszt miatt. Azért van itt, hogy a jobbikosok becsületét megvédje. Semmi restelni valójuk nincs a zsidóság előtt, nem ők felelnek a holokausztért. Tiszta lelkiismerettel van ebben a művelődési házban, mert nincs szégyellni valója a zsidók előtt.

Tudósítónk ezt írja:

A jobbikos biztonsági őrök amúgy erőszakosak az újságírókkal, tőlem ötször kértek sajtóigazolványt, konkrétan egymás mellett álló őrök is, "mutatod vagy kimész" felszólítással.

19:50 körül a moderátor, a jobbikos Pörzse Sándor azt mondta, mocorog benne a kisördög, egyszer már szívesen lejátszaná a tüntetőkkel úgy, hogy azok nem kérnek rendőri biztosítást, 

hanem legyen úgy, mint nagyapáink idejében!

20:00 körül Vona Gábor a lakossági fórumon gúnyosan azt mondja,

Nyugodtan nézzenek körül, így néznek ki Magyarországon a nácik. Tisztességes becsületes, magyar emberek. 

A tüntetőknek azt üzeni, hogy a használják a józan eszüket: a Jobbik egymillió szavazatot kapott 2010-ben, és akkor ők elhiszik, hogy Magyarországon ennyi náci van? Ki kellene venniük a lábukat a biliből, és észrevenni, hogy csak felhasználják őket. A holokausztot furkósbotként használják és beleverik a magyar emberek fejébe a bűntudatot – na ez az igazi rasszizmus, ez az, amit Vona visszautasít.

20:15 körül A Jobbik elnöke egyre jobban belemelegedik. Azt mondja, tiszteletben tartják a zsidóság kultúráját és fájdalmát, de akkor ők is tartsák tiszteletben azt, hogy Vona Gábor nagyapja a szovjetek elleni harcban esett el Erdélyben. Ezt az embert lehet háborús bűnösnek nevezeni? Az neki fáj, mondja színpadiasan. A szent korona és más szent szimbólumok mocskolása neki nem fájhat? - folytatja. De azért szerinte joga van összegyűlnie azoknak is, akik a magyar zászlót, a turult, a szent jobbot gyalázzák. Nekik is joguk van programot alkotni, politizálni, mert ilyen a demokrácia. De akkor a Jobbiknak is joga van ilyenekhez.

20:25 körül Előkerül a Simon-ügy is:

Menjen a Fidesz meg MSZP frakciója küldöldre, és utalják szépen haza a sok pénzt, amit elraboltak!

De a Fideszt és az MSZP-t máshogy is összefűzi Vona:

Mi a közös a Fidesz és az MSZP óriásplakátjaiban? A Fidesz óriásplakátjain az MSZP arcai vannak, az MSZP óriásplakátjain pedig a Fidesz arcai.

20:30 körül Vona elmondja, nagyon örül az idősebb jobbikosoknak, mert akik ennyi csalódás után is tudnak hinni valamiben,

akiben még ezek után is benne van a magyar tavasz,

azokra csak a legnagyobb hálával tud gondolni. A plakátjaik ezért igazából nem is a fiataloknak szólnak, mert a fiatalok már velük vannak – mondja arra utalva, hogy a 18-29 éves korosztályban a Jobbikra szavaznának a legtöbben.

Legyen rend: szerintük a három csapás az kevés, mert mire valakit lecsuknak, már három ember életét tette tönkre. Ők a kémiai kasztralást javasolják, mert az egy csapásra lehűti a kedélyeket. A halálbüntetésnek a frakción belül sincs 100 százalékos támogatottsága. A Jobbik társadalmi vitát szeretne erről, azt, hogy ne nemzetközi egyezményekre hivatkozva vessük el a kérdést. Vona maga római katolikus, de ebben a tekintetben “gyarló fia” az egyházának, mert ő egyetért a halálbüntetéssel, de nem azért, mert embereket szeretne megölni, hanem mert embereket szeretne megmenteni.

20:45 körül Szóba kerül a magyar-cigány együttélés. Vona szerint őjk nem tesznek különbséget az állapolgárok között vallás vagy rassz alapján. Sőt, ők az egyetlen nem rasszista párt, mely azt akarja, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. Ha ők nyernek, akkor a tisztességes cigány embereknek jobb lesz, mert ők a tisztességtelen és a tisztességes között tesznek különbséget. Arról nem ő tehet, hogy ebbe az utóbbi kategóriába jelenleg sajnos a cigányok nagy része beletartozik, mondja. Azok a rasszisták szerinte, akik négyévente megveszik a cigányok szavazatát, aztán rájuk se néznek.

20:50 körül Mátraballai kalandokról beszél. Ott kampányolt, jól megtömték kajával, pálinkával, azt mondták, hogy be kell ülnie egy ralli autóba. A mátraballaiak figyelmeztették, hogy a sofőr egy cigány fiú. Vona erre azt kérdezte,

mit tettem Mátraballa ellen?

de azért a kisfiával együtt beült a kocsiba.

Halálközeli élmény volt

– mondta, de aztán a végén jól elbeszélgettek (#nekemisvancigánybarátom).

21:00 körül

Én is félek a haláltól. De ha hazáért kell áldoznom az életemet, annak állok elébe. Az sokkal rosszabb lenne, ha elmenekülnék a sorsom elől.

– Vona kissé patetikusra veszi a hangnemet, és hozzáteszi, hogy a kampányban még ez az elszántság sem lesz elég a győzelemhez.

21:10 körül Vége a monológnak, kezdődnek a lakossági kérdések, mi is zárjuk a közvetítést.

Lezárták az utakat

A rendőrség a volt zsinagógához vezető utakat lezárta, az eseményeket az épülettel szemközti tér villanyoszlopaira frissen felszerelt kamerákkal és mozgó megfigyelőponttal rögzíti. A teret kordonokkal szektorokra osztották és a tér egyik oldalán hagytak bejutási lehetőséget a Jobbik fórumára érkezőknek.

Drelyó Ágnes, a Facebookon szerveződött tüntető csoport tagja az MTI-nek elmondta,

perverz cselekedet a Jobbiktól, hogy egy volt zsinagógában szervez fórumot, melyen olyan mondatok hangozhatnak el, melyek sértik az áldozatok emlékét és a hely szellemét.

A rendezvényen megjelent az MSZP helyi polgármester-jelöltje, Gál Tamás. Február 3-án Gál Tamás az MSZP helyi elnökével együtt felszólította a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és a fideszes többség szavazataival tiltsák meg a művelődési ház bérbeadását a Jobbiknak, mint ahogy erre a korábbi ciklusban már volt példa.

Megbecstelenítik a mártírok emlékét

Fel vagyunk háborodva, hogy egy fasiszta eszméket támogató szervezet akar egy egykori zsinagógában bármilyen gyűlést tartani, és amiért támogatjuk a civil kezdeményezést, az az, hogy nem szeretnénk megengedni, hogy az esztergomi mártírok emlékét megbecstelenítsék. 

közölte Heisler András, a Mazishisz elnöke még szerdán a Hír TV-vel.

A Magyar Zsidó Hitközösségek Szövetsége (Mazsihisz) ellendemonstrációt nem szervezett, de támogat minden civil tiltakozó kezdeményezést, Köves Slomó rabbi és a Tett és Védelem Alapítvány pedig a rendőrséghez fordult azt kérve, tegyenek meg mindent a közösségek méltóságát sértő bűncselekmények megakadályozása érdekében. 

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy azon politikai erő, amelynek képviselői kívánatosnak tartják a zsidóság listázását, az Országházban a tiszaeszlári vérvádat emlegetik, nyilvános ünnepségeken kétségbe vonják a holokauszt megtörténtét, a vészkorszakban deportált esztergomi zsidóság szent helyén tarthat politikai kampányeseményt.

– írta a Tett és Védelem az eseményről egy közleményben.

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékező, minden évben megrendezett Élet Menetét szervező alapítvány egy busszal szállította a helyszínre a tiltakozókat, köztük két holokauszt túlélőt. Békés demonstrációra készülnek, nem akarják megakadályozni a fórumot, mondta még szerdán a tiltakozást szervező Elég volt! Facabook-csoport egyik aktivistája. Az esztergomi önkormányzat szóvivője úgy tudja, több esztergomi szervezet is részt vesz a demonstráción.

Négy éve is megpróbálták, akkor nem sikerült

Jobbik a 2010-es választási kampányban is a volt zsinagógába hirdette meg esztergomi lakossági fórumát, ám akkor az épület tulajdonosa, a helyi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán végül nem engedélyezte a rendezvény megtartását az épületben.

Tétényi Éva esztergomi polgármesterhez nyílt levelet írt a Jobbik, melyben azt mondják, képmutató dolog egy tíz éve alakult pártot a holokauszttal összefüggésbe hozni. Tétényi válaszában arra kérte a Jobbik vezetőit, hogy a

tisztességes, emberi, európai normáknak megfelelő, mások érzékenységét nem sértő kampány lefolytatása érdekében módosítsanak rendezvényük helyszínén.