Nem kell senkinek Kádár szülőháza

2014.02.14. 08:23 Módosítva: 2014.02.14. 08:54

Ingyen sem kell senkinek az a kapolyi vályogház, ahol Kádár János élt nevelőszüleivel három hónapos és hatéves kora között, írja a Blikk. A düledező vályogház 9 éve került állami tulajdonba, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azóta sem tudta eladni.

A vagyonkezelő már ingyen is átadná a kapolyi önkormányzatnak az életveszélyes épületet, ám a képviselő-testület nem tud erről. A ház teteje beomlott, a falak alig állnak, sok pénz lenne a felújítása. Egy ilyen kis település pénzügyi lehetőségei ilyesmit nem tesznek lehetővé, a falu egész évben csupán 80-100 millió forintból gazdálkodik – mondta a jegyző. 

falus3

Ahogy az Index korábbi cikkében olvashatja, Havasi Ferenc, a PB tagja, a nyolcvanas években azzal lepte meg Kádár Jánost, hogy múzeumnak vásárolta meg a házat. Kádár azonban hallani sem akart erről. A ház tulajdonjoga a rendszerváltozás után az államra szállt, majd a Nőszövetségé lett.

Kádár János 1912. május 26-án született a fiumei Santo Spirito (Szentlélek) kórházban Csermanek (Czermanik) János néven. Anyja a horvát tengerparti üdülőhelyen, Abbáziában dolgozott egy villában. Itt ismerkedett meg a nagykanizsai honvéd gyalogezred katonájával, a pusztaszemesi kisbirtokos Krezinger Jánossal. Mivel nem házasodtak össze, hajadonként szülte meg gyermekét. Kádár János így 1918-ig Kapolyon nevelőszülőknél nevelkedett.