Vesztegetésért elfogott felszámoló cége is nyert

Alaposan újraosztotta a bírósági felszámolást végző cégek piacát a Közigazgatási Igazságügyi Hivatal pályázata: csak az eddigi cégek fele került fel a névjegyzékre, a sok munkát, de biztos megélhetést jelentő üzletbe 74 új cég vághat bele. Felkerült a névjegyzékre egy olyan cég is, amelynek felszámolóját tavaly ősszel tartóztatta le a rendőrség vesztegetésért. Az új cégek között trafikos érdekeltségek is vannak.

Hosszas halogatás után a Közigazgatási Igazságügyi Hivatal közzétette azoknak a cégeknek a listáját, amelyek bírósági felszámolásokat végezhetnek. A listára a 344 pályázóból 130 cég kerülhetett be. A pályázatokat egy kilencfős bizottság bírálta el, amelynek elnöke Seszták Miklós KDNP-s képviselő volt. Ezek a cégek 7 évre biztos üzletet szereztek maguknak, mert csak ők végezhetik a bíróság által elrendelt felszámolási eljárásokat.

Biztos megélhetést ad

Az Index már decemberben kérte a KIH-től a nyertesek listáját, de ennek kiadását idáig halogatták. Akkor azt mondták: meg kell várni, amíg a pályázók megkapják a leveleket és lezárulnak a fellebbezések. Az elmúlt napokban már elkezdtek körözni olyan listák, amelyek a nyertesek névsorát tartalmazták. Egy ilyen az Index birtokába is eljutott, és mint kiderült, megfelel a hivatalos listának.

A felszámolásokat régóta csak olyan vállalkozások végezhetik, amelyek szerepelnek a felszámolói névjegyzékben. Eddig 108 ilyen cég volt. Őket sorsolással bízzák meg a bíróságok a munkával. A cégeket a felszámoláskor értékesített vagyonból befolyó bevétel 4 százaléka illeti meg, ha ezt csődeljárás előzte meg, akkor a bevétel 3 százaléka. Mivel Magyarországon jelenleg körülbelül 40 ezer felszámolási eljárás zajlik, nagy üzletről van szó. A felszámolói piac forgalma körülbelül 5 milliárd forint. Nagyon nem mindegy tehát, ki maradhat rajta a felszámolói névjegyzéken és ki nem.

Ugyan most 22-vel több cég végezhet felszámolást, a felszámolócégek körülbelül fele kicserélődött. A piac eddigi meghatározó cégei közül például nem került rá a névjegyzékre a Mátraholding és a Barex. De a tavalyi árbevétel alapján 7. legnagyobb TM Line a pályázaton szerzett pontszámai alapján is éppen csak a 123. helyen végzett a 130-ból.

Az új lista első tüzetes átböngészése után a következő érdekes megállapításokat tehetjük: 

  • Tényleg újraosztották a piacot. Eddig 108 cég szerepelt a névjegyzékben, amely most 130-asra bővült. A cégek azonban erősen kicserélődtek. Mintha kiszámolták volna előre: csak a régi cégek fele (56) maradhatott rajta a felszámolói listán és 74 új cég került be. Az egy cégre jutó ügyszámokkal együtt így várhatóan a bevétel is csökkenni fog. Átlagban körülbelül 100-120 eset jut majd egy cégre.
  • Ismét bekerült a névjegyzékbe az Áfi Zrt. és Crac-org Zrt. Mindkét cég foglalkoztatta, és a Crac-Org honlapja szerint jelenleg is foglalkoztatja azt a H. Tünde nevű felszámolóbiztost, akit 2013. szeptember 25-én vesztegetés és csődbűncselekmény gyanújával vettek őrizetbe a Bács-Kiskun megyei rendőrök, majd előzetes letartóztatásba is helyeztek. A gyanú szerint H. Tünde felszámolóbiztosként kenőpénzt vett át a kecskeméti irodájában egy cégvezetőtől, hogy az egyik külföldi üzleti partnerétől érkezett nagyobb összegű utalást téves utalás címén küldje vissza külföldre. H. Tünde visszautalta az összeget, ezzel a felszámolás alatt álló cég vagyonát csökkentette, a cég hitelezőinek kifizetését pedig meghiúsította. A Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság szerdán kérdésünkre azt közölte: H. Tünde továbbra is gyanúsítottja az ügynek, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom van érvényben ellene. A pályázat feltételei között egyébként szerepel, hogy “a felszámolócég nem tanúsít olyan magatartást és nem végez olyan tevékenységet, amely a felszámolói feladatának ellátásához szükséges közbizalmat megzavarja vagy a felszámolói tevékenység páratlan végzését veszélyezteti”.
  • Az Absolventum Kft. és Felszámoló-REORG Zrt. egyaránt 154 pontot ért el a pályázaton a maximális 160-ból. Mindkét cég Csíki Gábor nevéhez kötődik. Csíki az Absolventum egyik tulajdonosa, és emellett a Felszámoló-REORG Zrt.-ben tulajdonos Rebamey Holding Kft. egyik ügyvezetője. Forrásunk szerint mivel a cégek csak úgy működhetnek, ha van hivatásos felszámolóbiztosuk, nem ritka, hogy egy ember több cégben is érdekelt.
  • Az egyik új céget úgy hívják, hogy Cse-le(s) Kft.
  • Sok frissen, leginkább 2012-ben alakult cég szerepel a listán. Ezeket mind akkor alapították, amikor már tudható volt, hogy hét év után új pályzatot írnak ki a felszámolói névjegyzék frissítésére. Az egyik ilyen cég a M&A Partners Kft., amit 2013 elején alapítottak. A Kft. tulajdonosa dr. Andrejszki Richárd, aki egy belvárosi trafikkal rendelkező Bt. kültagja. Ő emellett 2012-ben egy kilenc milliárdos forgalmat lebonyolító - ciprusi offshore háttérrel rendelkező - élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője volt. Az Origo is talált olyan felszámolót, aki trafikkal rendelkezik. Az Agenor Consulting Kft., amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa, Bényi Szabolcs Tamás tavaly egy budapesti és egy szegedi dohánybolt üzemeltetésére is kapott jogot.
  • A régen a piacon tevékenykedő cégekkel sincs minden rendben. Rákerültek az új listára olyan cégek, amelyek annak ellenére kaptak maximális pontszámot az értékelés objektív részében, hogy korábban tucatszám vettek el tőlük ügyeket. Somogyi Ferenc, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének elnöke az Indexnek azt mondta: a pályázatba kötelező volt beírni az ilyen ügyeket, de úgy tűnik, ezt sokan nem tették meg. A pályázatokat elbíráló KIH pedig ezt az egyszerű ellenőrzést sem végezte el.  
  • Több olyan cég van a nyertesek között, amelyeket egy 2012-ben született bírói levél problémás, “hanyag, az alapvető anyagi-, és eljárásjogi jogszabályokkal nem tisztában levő” cégnek írt le. Ezeket a cégeket számos esetben kellett hiánypótlásra felhívni, amelynek ráadásul sokszor nem tettek időben eleget. De sokszor olyan elemi hibákat is elkövettek, hogy a saját maguk által benyújtott dokumentumokat nem írták alá. A pályázaton ezek a cégek maximálishoz közeli pontszámokat kaptak.

Az újak nagyon hamar megjárhatják

Egy szakmabeli forrásunk azt mondta a felszámolói bizniszbe most bekerült új szereplők valószínűleg igencsak túlértékelik az ebben a munkában rejlő anyagi lehetőségeket, magyarán fogalmuk sincs, mit jelent felszámolónak lenni.

Egy felszámoló cég havi fenntartása nettó 5-6 millió forint. Fent kell tartani minimum egy irodát, de miután a megbízások országosak, sok cégnek több régióban is van telephelye. A munkához legalább 10 alkalmazottra van szükség. Egy új cég először az egyszerűsített eljárásokból szerezhet bevételt. Ezek számítanak a hamar lezárható ügyeknek, de így is 15-18 hónap telik el az első kifizetésig, az ezekért járó díjazás pedig nettó 150 ezer forint körül van. Egy új cégnek tehát az első 150 ezer forint beérkezéséig legkevesebb nettó 75-90 millió forintot kell kiadni. Akik nem rendelkeznek ilyen tőkével, azok hamar elbuknak és nem utolsó szempont, hogy a megkapott ügyeket sem tudják lezárni.

Ha az új cégnek csak papíron vannak szakemberei, nagy bajba kerülhet. A bírósági végzések zöme ugyanis 5-8 napos határidővel érkezik, csak kisebb hányaduk 15-30 napos ügyintézésű. Ha a felszámolócég elmulasztja a határidőt, 150-500 ezer forintos bírsággal számolhat. Akik nem tudják megfelelően és gyorsan kezelni az ügyeket, rövid idő alatt többmilliós büntetést szedhetnek majd össze és könynen ők is felszámolók kezére kerülhetnek.