no

Szív alakú víznyelő nyílt egy brit kisvárosban

2014.02.15. 17:39 Módosítva: 2014.02.15. 17:39

Gigantikus víznyelő nyílt egy brit kisvárosban, a hertfordshire-i Hemel Hempsteadban, írja Nagy-Britannia Blikkje, a Daily Mail, de a hír vezető anyag a Mirror és a BBC online kiadásában is. Eddig 17 háztulajdonost ki kellett telepíteni, és egy Volkswagen Lupo típusú autó is nyomtalanul eltűnt.

Veszélyben a jó Hertfordshire

A Hemel Hempstead-i víznyelő a heves esőzések miatt keletkezett a kisvárosban. Több helyen a betonutakat is alámosta, így azok most a semmiben lebegnek. A rendőrség lezárta a veszélyes útszakaszokat, és több lakóházból is kitelepítették az embereket. A hatóságok most a Dacorum Borough Counciltól kértek segítséget, hogy szerkezetépitő mérnök és statikusok segítségével megakadályozhassák a további házsüllyedéseket és útbeomlásokat.

Az egyik Hemel Hempstead-i lakos, a 19 éves Zoe Smith már február 2-án észlelte a házuk udvarán a víznyelőt, az viszont egyik napról a másikra tízméteres kráterré nőtt, és elnyelte a család Volkswagenjét.

Oké, de mi az a víznyelő?

A víznyelő (angolul sinkhole, spanyolul hundimiento) természetben előforduló karsztjelenség, akkor keletkezik, ha a talajfelszín alatti karsztkőzet – jellemzően mészkő vagy dolomit – meggyengül, a leszivárgó víz tágítja a kőzet repedéseit, és kimos egy barlangot. Ha egy ilyen, föld alatti barlangok mennyezete elvékonyodik, beomolhat, amikor már nem bírja a rá nehezedő terhelést. A víznyelők nyílása olykor meglepően szabályosan kerek lehet.

Bár a víznyelő természeti jelenség, mesterséges okai is lehetnek, az emberi tevékenység felgyorsíthatja  a keletkezésüket. A kutak például a kasztkőzetben levő víztározóból szívják a vizet, így csökkenthetik bennük a nyomást. Az építkezések során keltett rezgések is hozzájárulhatnak egy víznyelő beszakadásához, akárcsak a bányajáratok vagy a csatorna- és vízellátórendszer régi, már nem használt, földben maradt tartályai, amelyek egy idő után összeroppannak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport