A kormány is gyászolja Radnóti özvegyét

2014.02.15. 18:55

A kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) osztozik a gyászban, amelyet Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak az elvesztése jelent – írja közleményében az Emmi.

Egyik legnagyobb költőnk hitvese azok közé tartozott, akik jelenlétükkel életben tartják a kegyetlen 20. század kollektív emlékezetét

 – olvasható a tárca közleményében. Mint írták, Gyarmati Fanni a magyar irodalom egyik leghíresebb múzsája volt, akinek Radnóti Miklós a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit írta.

Az Emmi közleménye szerint

kettejük összetartozása példa volt nem csak saját korukban, hanem példa a jelenben és példa lesz a jövő számára is. Bár a 20. század, a fajgyűlölő emberi gonoszság igazságtalanul és tragikus kegyetlenséggel szakította szét a két embert, Gyarmati Fanni élete végéig őrizte szerelmüket, s ápolta a meggyilkolt költő hagyatékát.

Feladatunk, hogy most már helyette is ébren tartsuk Radnóti Miklós szellemi, erkölcsi örökségét, továbbadjuk a Nem tudhatom költőjének hazaszeretetét, s tragikus halálának üzenetét a következő nemzedékeknek. Gyarmati Fanni haláláig gyászolta Radnóti Miklóst. Mi most őt gyászoljuk. Nyugodjon békében!

– így búcsúzik az EMMI a 102 éves korában meghalt költő özvegyétől.

Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány emlékezik

Radnóti özvegyének haláláról a Népszava online fél tizenegy körül adott hírt. Ezt követően több politikus is rá emlékezett saját oldalán, a Facebookon vagy sajtóközleményben. 

Mesterházy Attila saját oldalán írt Gyarmati Fanniról, és a Hetedik eclogát idézte, Gyurcsány Ferenc Facebookján emlékezett, Az Együtt-PM sajtóközleményt adott ki, Bajnai Gordon Facebook-oldalán ebből osztott meg egy részt, illetve egy képet.