Felújítják Gül Baba türbéjét

2014.02.17. 16:56 Módosítva: 2014.02.17. 17:32

Kormányközi megállapodás született a Gül Baba türbéje és környezete rekonstrukciójában való együttműködésről Magyarország és Törökország között hétfőn Budapesten, a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon. A dokumentumot Semjén Zsolt, a magyar kormányfő helyettese és Emrullah Isler török miniszterelnök-helyettes írta alá.

A fórumon részt vett Orbán Viktor és Abdullah Gül török elnök is.

A török-magyar kapcsolatokról szólva Orbán Viktor kormányfő közölte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom "szebb számot" mutat, de a kölcsönös beruházások alacsonyak. Több mint 500 török és magyar üzletember regisztrált a fórumra - közölte az MTI.

Beszédében többször is kiemelte a Magyarország és Törökország közötti bizalmi kapcsolatot, majd Törökország politikai vezetését méltatta, mert az mer kitűzni célokat a saját népe elé.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta, hogy az eddigi török-magyar üzleti fórumokon született megállapodások 110 millió eurónyi új üzletet jelentettek. Az elmúlt év első 11 hónapjában 27 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Törökország mára Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok sorában - mondta az államtitkár.

Eközben a kurd gyerekek

A fórum idejére időzítették, Abdullah Öcalan, a Kurdisztáni Munkáspárt bebörtönzött vezetőjének szabadon bocsátásért tartott demonstrációt. Nagyjából húszan hétfőn Budapesten, a Deák téren.

A Kurdisztáni Információs és Kulturális Egyesület által szervezett tüntetés résztvevői zászlókat és transzparenseket tartottak a kezükben. Az utóbbiakon egyebek mellett az volt olvasható: "A kurdok nem terroristák, csak a jogukat akarják"; "Igazságot a kurd gyerekeknek!"; "A kurd nép demokratikus Törökországban akar élni!"

Abdullah Öcalant 1999-ben fogták el a török hatóságok, azóta fogva tartják.