Leváltották a szíriai ellenzék vezérét

2014.02.17. 06:20

Leváltották posztjáról vasárnap a szíriai ellenzék fő erejének számító Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) vezérkari főnökét, Szelim Idrísz tábornokot, aki 2012 decembere óta töltötte be a posztot – írja az MTI a Szíriai Nemzeti Koalíció ellenzéki ernyőszervezet katonai szárnya, a Legfelsőbb Katonai Tanács közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint a parancsnok menesztéséről egyhangúlag döntött a tanács. Azonnal kinevezték Idrísz utódját is, Abdel al-Iláh al-Basír tábornok személyében.

A tanács úgy ítélte meg, hogy változtatásra van szükség „a vezérkaron belül az elmúlt hónapokban mutatkozó bénultság”, továbbá a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni „küzdelemben felbukkant nehézségek” miatt.

Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Idríszt elmarasztalták egyebek között a fegyverek „helytelen elosztásáért”, „a harcok során elkövetett hibákért és könnyelműsködésekért”, valamint azért, mert „eltávolodott a felkelők törekvéseitől”.

Az Szíriai Szabad Hadseregen belül az utóbbi időben egyre inkább megosztottság mutatkozott, és a szervezet emiatt meggyengülni látszik.