Nem lesz népszavazás a paksi bővítésről

2014.02.17. 14:34 Módosítva: 2014.02.17. 15:55

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Szigetvári Viktor és Jávor Benedek közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdésének hitelesítését a testület hétfői ülésén. Az ülésen az NVB valamennyi tagja részt vett.

A Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke által benyújtott kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?" Az NVB hétfői ülésén hozott döntésében az aláírásgyűjtő ív hitelesítését az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, aminek rendelkezése szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről.

Az Együtt PM nem fogadja el az NVB döntését, ezért a választási szövetség a Kúriához fordul jogorvoslatért - jelentette be Jávor Benedek.

Sólyomnak sem tetszett

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény február 12-én lépett hatályba, Áder János február 10-én írta alá a bővítésről szóló törvényt, és már akkor leszögezte, erről a kérdésről nem lehet népszavazást tartani. "Megvizsgáltam a törvény népszavazásra bocsáthatóságának kérdését is. Megállapítottam, hogy az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről. Ilyen kezdeményezést Magyarország egyetlen polgára, így maga az államfő sem tehet" - mondta. 

A paksi atomerőmű bővítését és annak előkészítetlenségét Sólyom László egykori államfő bírálta.

A Paks orosz hitelből történő bővítéséről szóló megállapodás megkötése óta folyamatosan demonstráltak ellene. Az LMP kezdte, az Együtt-PM folytatta, több aktivistájukat őrizetbe is vették, mert bementek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épületébe.

A tiltakozáshullám odáig fajult, hogy február 9-én a Párbeszéd Magyarországért aktivistái elfoglalták a Sándor-palota erkélyét, hogy „megőrzésre” magukhoz vették a magyar és az uniós zászlót. Négy ember ellen indult eljárás.

Másodszor utasítják el

Ez volt az első eset, hogy az NVB az új népszavazási törvény alapján döntött. A kérdést Szigetvári Viktor és Jávor Benedek először január 24-én nyújtotta be az NVB-hez. Akkor a kérdést Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke utasította el, mert a szervezők a kérdést támogató aláírásokat az előtt gyűjtötték össze, hogy az adatvédelmi nyilvántartásba vételüket elbírálták volna. Emellett a szervezők által benyújtott, az aláírásgyűjtő ív mellékleteként, külön dokumentumként megszerkesztett táblázatban leadott támogató aláírások nem feleltek meg a formai követelményeknek.

Jávor Benedek és Szigetvári Viktor január 31-én ismételten, változtatás nélkül nyújtotta be népszavazási kérdését.