Orbán nem válaszolt a Mazsihisznak

2014.02.17. 17:29

Orbán Viktor egyelőre nem reagált a Zsidó Közösségi Kerekasztal február 6-i ülésén felmerült kérdésekre, pedig Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a múlt hétre ígérte a miniszterelnök válaszát.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az Indexnek kijelentette: nem kaptak levelet a miniszterelnöktől, és fogalmuk sincs, Orbán mikor válaszol. A kormányfő sajtóirodája egyelőre nem válaszolt a kérdésünkre, hogy válaszol-e Orbán Viktor, és ha igen, mikor.

A kerekasztalnál a zsidó szervezetek Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának a Kamenyec-Podolszkijjal kapcsolatban nyilatkozatával, a Józsefvárosi pályaudvarból kialakítandó Sorsok Háza emlékhely és oktatási központ koncepciójával, és a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékművel kapcsolatban fogalmazták meg a kifogásaikat.

A Mazsihisz a tanácskozást követő, február 9-i, rendkívüli közgyűlésén a 2014-es Holokauszt Emlékévről való távolmaradás mellett döntött, amennyiben a kormány nem változtat az emlékévvel kapcsolatos gyakorlatán, hogy egyedül dönt az emlékév kulcskérdéseiről. Hasonlóan döntött az ortodox EMIH és a MAOIH is.

A megelőző napokban zsidó hitközségek sorozatban mondták vissza az emlékévhez kapcsolódó állami támogatásokat, történelemhamisításnak nevezve a német megszállás emlékművének tervét. Az szerintük a terror kezdetének önkényesen kijelölt, 1944 március 19-i időpontjával a deportálásokban buzgón közreműködő magyar államigazgatást próbálja felmenteni a felelősség alól. Az ügyben a Mazsihiszt az izraeli nagykövetség és a Zsidó Világkongresszus is a támogatásáról biztosította.

Ha a fontosabb zsidó szervezetek távol maradnak, a Holokauszt Emlékév ellehetetlenül és értelmét veszti, súlyos presztízsveszteséget okozva a kormánynak.