325 milliárdot spórolhattunk volna

2014.02.18. 14:45

A közbeszerzésekre fordított kiadás 20-25 százalékát megspórolhatnánk a korrupció kiiktatásával, tehát 2012-ben akár 325 milliárd forintot spórolhattunk volna – hangzott el azon a konferencián, melyet a Transparency szervezett a civil ellenőrzés szerepéről a közbeszerzésekben. 

Mit mond a magyar közbeszerzésekről az EU?

Az Európai Unió nemrégiben közzétett első antikorrupciós jelentése szerint a magyarországi a közbeszerzések gyakorlata számos problémát vet fel: egy-egy cég kirívóan sok közbeszerzést nyer az uniós társfinanszírozású pályázatokon, és nem megfelelő kiválasztási és értékelési szempontokat alkalmaznak, hogy bizonyos ajánlattevőket favorizáljanak. A jelentés szerint ezek a problémák elsősorban a nagyobb infrastrukturális beruházások esetében jelentősek.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezetője szerint nincs valódi verseny a közbeszerzések terén az EU számos tagállamában, Magyarországon például a közbeszerzések felében csak egy ajánlattevő vesz részt. Az is problémás, hogy bizonyos értékhatár alatt az ajánlattevők maguk dönthetik el, kit hívnak meg a közbeszerzésre, és az összeférhetetlenségi szabályok sem egyértelműek. Annak sincs szankciója, ha a közbeszerzési adatok nem publikusak, és sok a titkosított közbeszerzési eljárás is.

Megoldásként a Transparency az integritási megállapodást ajánlja, mely a szervezet saját fejlesztése, 15 országban több mint 300 esetben alkalmazták, ebből két projekt most fut Magyarországon. A külföldi példák köz egyébként Németország és Ausztria mellett ott találjuk Ecuadort és Pakisztánt is, a módszert az OECD is elismerte. A magyar kormány egyelőre nem érdeklődött a módszer iránt.

Pedig a Transparency szerint az integritási megállapodással a mindenkori kormány pénzt spórolhatna és visszaszerezhetné az állampolgárok bizalmát. 2012-ben a közbeszerzések összértéke 1300 milliárd forint volt, összehasonlításként ez majdnem a GDP 5 százaléka, ami körülbelül az állam által egészségügyre fordított összegnek felel meg.

Mi az az integritási megállapodás?

Az Integritási Megállapodás egy olyan megegyezés, szerződés, amit az ajánlatkérő intézmény, az ajánlattevő vállalatok, és egy független ellenőrzést végző külső szervezet kötnek egymással. Az ellenőrző szervezet a közbeszerzés összes adatait, dokumentumait és teljesítését vizsgálja. A lényeg tehát az, hogy mind az ajánlatkérő, mind az ajánlattevők beleegyeznek, hogy minden adatot nyilvánosságra hoznak – ez egyelőre a magyar rendszerben nem magától értetődő.

A Transparency szerint az integritási megállapodással:

  • igazi verseny lesz azokban a közbeszerzésekben, ahol alkalmazzák.
  • az eljárásban a legjobb ajánlatot adó pályázó nyer.
  • a korrupció nem veri fel az árat.

Egyedi példák Magyarországon is vannak, most két esetben használják az integritási megállapodást: Ózd ivóvízfejlesztését és egy XIII. kerületi bölcsődét fejlesztik a Transparency ellenőrzése mellett. Borszéki Gyula, a kerület alpolgármestere elmondta: az önkormányzat évente körülbelül 3 milliárd forintot, költségvetése 15-20 százalékát fordítja fejlesztésre és beruházásra. „Tudjuk, hogy szabályosan használjuk fel, de időnként nem árt tükröt tartani magunk elé” – mondta. A bölcsőde újjáépítésére 6 ajánlat érkezett, pályázati feltétel volt, hogy csatlakozzanak az integritási megállapodáshoz. A kivitelezés összköltsége egyébként 280 millió forint.

Borszéki hozzátette: az úszóvilágbajnokság ugyan a XIII. kerület területén fog zajlani, mivel kiemelt kormányzati beruházásnak minősítették, a kerület egyelőre azt próbálja elérni, hogy megismerhesse a fejlesztés részleteit, így ha akarnák, se tudnák saját hatáskörben itt is használni az integritási megállapodást.

Mi lesz a Közgéppel?

Korábban írtunk arról, hogy az idén kezdődő új hétéves uniós támogatási ciklus nagy nyertese is a Közgép lehet, például a Közlekedésfejlesztés Operatív Programon vagy a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Programon keresztül. A Közgép nyerő szériáját firtató kérdésünkre Martin József Péter elmondta: a Transparency veszélyesnek tartja, hogy a Közgép ennyi közbeszerzést nyer. Formálisan ugyan nehéz belekötni a kiírások szabályosságába, mégis furcsa, hogy folyamatosan ők kapják a megbízásokat. Martin hozzátette: a korábbi kormányok alatt is voltak kedvenc vállalatok, akik viszont most nem nyernek.

Martin József Péterrel októberben készült interjúnkat itt olvashatja. Kiderül belőle többek közt, hogy a Közgép forgalma úgy nőtt, mint nemzetközi viszonylatban a Facebooké, és hogy a Trasparency szerint a politikusok jobbára csak ellenzékből küzdenek a korrupció ellen. A Transparency és a KFIB közös kampányígéret-beárazós akciójáról itt olvashat.