Laborc Sándor megjelent a bizottság előtt

2014.02.18. 15:47

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója kedd délután megjelent az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága előtt.

Az ülés másik meghívottja, a találkozók megszervezésében közreműködő üzletembert, Vajtó Lajost hiába várta a testület. Mile Lajos, a bizottság LMP-s elnöke korábban újságíróknak elmondta, hogy a Vajtó Lajosnak küldött meghívók visszajöttek.

Érdemes volt meghallgatni Portikot

A testület előzőleg, kedd délelőtt mintegy másfél órán keresztül beszélgetett egy büntetés-végrehajtási intézetben Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak azt mondta: megítélése szerint nem volt segítőkész Portik Tamás, de érdemes volt meghallgatni, ugyanis volt ellentmondás a többi nyilatkozathoz képest. Ennek fényében Laborc Sándorhoz és Vajtó Lajoshoz is lesznek új kérdéseik - tette hozzá.

Portik Tamásnak azokat a kérdéseket tették fel, amik segítettek volna megvilágítani a két találkozó hátterét, szándékait, célját, előkészítését. Ezek között a politikával való kötődésre, kapcsolatokra is rákérdeztek.

Portik Tamást, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatóját múlt hétfőn a Fővárosi Törvényszék első fokú nem jogerős ítéletében tizenegy év fegyházra ítélte felbujtóként elkövetett minősített emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében.

A hatóságok őt gyanúsítják a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai robbantással, valamint Seres Zoltánnak és testőrének a meggyilkolásával.

A hangfelvétel

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirata szerint Portik azt mondta, félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Múlt kedden a testület elnöke a HírTV-ben azt mondta: a következő parlamenti ciklusban folytatni kell - méghozzá az 1990-es évek elejéig visszamenve - az Energol Rt. és az olajszőkítéses ügyek felgöngyölítését.