Gyurcsány: Tisztázni kell a Simon-ügyet

2014.02.19. 19:12
A DK elnöke szerint mindenki számára fontos lenne tudni a Simon Gábor volt szocialista politikus ausztriai számláján talált mintegy 240 millió forint eredetét. Gyurcsány Ferenc szerdán, az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: mivel Simon Gábor vezető politikus volt, nem ért egyet azzal, hogy a kérdés magánügy.

Gyurcsány Ferenc az MTI szerint hozzátette ugyanakkor: el sem tudja képzelni, mit tudna tenni a szocialista párt a kérdés tisztázása érdekében. Mivel nem kényszeríthetik Simon Gábort a részletek közlésére, szerinte semmi nem vethető a szocialisták szemére.

Szólt arról is: Simon Gábor lett volna az egyik legutolsó, akiről azt feltételezi, hogy ilyen anyagi háttere van, a legkisebb gyanú sem vetődött rá. Politikusi fizetésből, a vagyonából, annak értékesítéséből vagy a vállalkozásából azonban ennyi pénz nem jön össze, ezért "csúnya történetről" van szó - mondta. 

Közölte: semmilyen nyom nem utal arra, hogy a mintegy 240 millió forintnyi összeg megszerzésében az MSZP-nek bármilyen szerepe lett volna. Az ügy miatt ugyanakkor egy pillanatra fellebbent a függöny, hogy vannak nem tiszta pénzek a politikában - fogalmazott.

A pártelnök az Összefogás további szélesítésére, a Schmuck Andor vezette Magyarországi Szociáldemokrata Párt esetleges bevonását firtató kérdésre azt felelte: a konzultációkat nem ő, hanem Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vezeti, és megállapodás még nincs. Szólt arról is: nem hagyható figyelmen kívül, hogy a szociáldemokratáknak néhány körzetben kifejezetten jól működő szervezetei és jelöltjei vannak, és a végelszámolásnál egy százalék is igen sok lehet. Schmuck Andorék néhány, az időseknek kedvező követelése azonban a költségvetést is érintené, ezért azokkal óvatosan kell bánni - jelentette ki. 

Az Összefogás pártjainak az európai parlamenti önálló megméretés után, vagyis május 26-án ismét tárgyalóasztalhoz kell ülniük az őszi önkormányzati választásokat érintő átfogó megegyezés érdekében - mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte az egész országra kiterjedő megállapodást kellene kötni, amelynek része lenne a főpolgármester-jelölt vagy akár a budapesti kerületi polgármesterjelöltek személye is.