Mégsem küldi kolbászba a hobbilovakat a minisztérium

2014.02.19. 16:03

Részt vehetnek a lovas szolgáltatásokban az ismeretlen származású lovak, megszűnik a lovardáknak legalább öt lovat előíró szabály, de marad az iskolalovak kötelező minősítése - társadalmi nyomásra így módosította rendeletét a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új rendelet tervezete már elérhető, habár csak szerdáig véleményezhető (pdf), írja a lovasok.hu.

Az NGM új rendelete sok más mellett előírta volna, hogy csak az nyújthat lovas szolgáltatást, akinek legalább öt erre alkalmas lova van. Az alkalmasságot a szigorú származási követelmények, és a minősítő vizsgán való megfelelés jelentette volna. Ez ellehetetlenítette volna a családi vállalkozásként működő kis lovardákat, lovas terápiás- és turizmusközpontokat. A rendelet miatt tönkrement vállalkozások ismeretlen származású lovai tucatjaival, esetleg százával juthattak volna vágóhídra. (Bővebben lásd korábbi cikkünkben.)

A lovasok ezért petíciót írtak és tüntetést szerveztek. Kérésükre Kucsák László országgyűlési képviselő módosító indítványt adott be, és az NGM közlése szerint ez alapján januárban szakmai vitát kezdtek.

Az új rendelet márciusban léphet életbe, a módosítás a lovak számára előírt vizsgát nem érinti, és továbbra is előírás marad, hogy a szolgáltatásokban alkalmazott lovaknak lóazonosítóval és lóútlevéllel kell rendelkezniük.