Hétfőn a mentelmi bizottság is belenézhet Szijjártó pénzügyeibe

2014.02.20. 17:18

Hétfőn megnézhetik az Országgyűlés mentelmi bizottságának tagjai a Szijjártó Péter fideszes képviselő által küldött banki igazolásokat, közölte Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke az MTI-vel. Ő már látta a két dokumentumot, és ez neki elég is volt ahhoz, hogy Szijjártó meggyőzze őt.

Szijjártó Péter esetében a K-monitor közhasznú egyesület kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást. Korábban a baloldali összefogás két politikusa ígérte ezt, mondván, Szijjártó Péter nem tud elszámolni tavalyi 16 millió forintos vagyongyarapodásával. Szijjártó azt mondta: vagyongyarapodásának két forrása van: a fizetéséből megtakarított összegek és befektetéseinek hozamai.

Budai Bernadett (MSZP), Gréczy Zsolt (DK) és Szilágyi Péter (Együtt-PM) csütörtökön közleményt adtak ki arról, hogy őket nem győzte meg Szijjártó magyarázata. A képviselő vagyonnyilatkozatában bruttó 14 749 200 forint jövedelemről adott számot, ez egy gyerek nevelése mellett 9 927 132 forint éves nettó jövedelmet jelent, vagyona viszont 16 millió forinttal nőtt, írták.

Rubovszkynak akkor kell elrendelnie a vagyonnyilatkozati eljárást, ha a bizottság többsége úgy nyilatkozik: nem tartja kielégítőnek és meggyőzőnek a dokumentumokat.