Rengeteget kell ikszelni az ügyvédeknek

2014.02.21. 07:33
Eddig sosem látott utcai kampánnyal készült péntekre a Budapesti Ügyvédi Kamara jelenlegi vezetőségének teljes leváltást célul kitűző Ügyvédi Összefogás. A több mint száz posztot érintő pénteki választás előtt még az ítéletre váró bűnözőknek is jutott szórólap a bíróságokon, amelyben programjukat népszerűsítették. A budapesti ügyvédeknek Réti László jelenlegi kamarai elnök és Dessewffy Ailce között kell választani.

Akár fél órát is ikszelgethetnek a választófülkében a budapesti ügyvédek, ha lelkiismeretesen akarnak szavazni a pénteki kamarai tisztújításon.

A főváros több mint 5000 fős ügyvédpopulációjának az új elnök személye mellett több mint száz másik tisztségre is ki kell választania a megfelelő jelöltet. Négy éve 1300 mentek el a szakmai szervezet szavazására. Most 10 órán keresztül lesznek nyitva az urnák.

A kamarai választására idén először azok is felfigyelhettek, akiknek semmi közük az ügyvédséghez. Az ügyvédi etikai kódex szerint az ügyvédek közszereplésébe nem fér bele egymás lejáratása, besározása, a szakma képviselőinek egymással szemben a kölcsönös bizalom alapján kell eljárni, kifele pedig különösen ajánlott óvni a talár becsületét, és a szakma jóhírét.

Az Ügyvédi Összefogás 2014 viszont szokatlan – és sokak számára visszatetsző - módon a szakmai közegen kívülre is kivitte a kamarai kampányt. A főváros utcáin, főként Mahír-oszlopokon plakátolták ki az 1848-as 12 pont mintájára fazonírozott programot, de a bíróságokon is osztogatták aktivisták a szórólapokat. (Az országgyűlési választáson a baloldali Összefogás mellett egy korábban alapított Összefogás Párt is indul, az Ügyvédi Összefogásnak viszont a Hvg szerint erős fideszes kötődései vannak.)

Az utcára vitt harcban a másik oldal sem maradt tétlen. A zugügyvéd blog tette közzé azt a "Péter" nevű feladótól származó "felvilágosító" körlevelet, amely elmagyarázta, hogy mit kell gondolni Réti László ellenfeleiről: "Azt mondták, hogy nekik senki és semmi nem kell ami eddig volt, mindent tagadni kell, ami eddig történt és aki nincs velük az ellenük van. Programjuk minden pontja vagy már megvalósult, vagy amúgy is napirenden lévő kérdés avagy a fantazmagóriák világából való vágyálom."

A kamarai vezetés teljes cseréjét kitűző csapat januárban egy kamarai cég alapítási ügyét tette kampánytémává, aztán főleg a fegyelmi kérdéseket és a felelősség biztosítást forszírozták.

Az Index információi szerint eredetileg hárman aspiráltak volna az elnöki posztra. Papp Géza azonban nemrég visszalépett, és Réti László, jelenlegi elnök újraválasztásának támogatásával inkább a főtitkári posztra pályázik.

A politikai kampányok stílusát átvevő Összefogás Dessewffy Ailce-t, a Dessewffy és Dávid, valamint Társaik Ügyvédi Iroda vezetőjét indította a kamara elnökségért.