Zseniális interjú készült Orbánnal

2014.02.21. 10:08
A miniszterelnök remek kérdéseket kapott, és frappáns válaszokat adott a 24 Órának. Az interjúból többek között az is kiderül, hogy magyarok vagyunk, és a magyaroknak rengeteg ötlete van. Esztergomban van valami a levegőben.

Kezdjük azzal, hogy Orbán Viktorral normális interjút készíteni nem  lehet. Az Index már jó ideje próbálkozik vele, de sosem áll kötélnek, így marad egy-két gerillakérdés valami külső helyszínen, amire a Miniszterelnök Úr vagy válaszol, vagy nem, vagy nem érti a kérdést.

De hála az égnek vannak olyan baráti lapok, amelyeknek szívesen nyilatkozik, és persze a közrádió, ahol rendszeresen szerepel, de most, hogy kampány van, a megyei újságok felé is nyitottabb. A 24 Órának mindenesetre most nyilatkozott, óriási megtiszteltetés. Aki sarokba szorítós, belekérdezős interjút remél, ki kell, hogy ábrándítsuk. Ennek ellenére az interjú mégis remek, mi több, zseniális, elsősorban Orbán Viktor válaszai miatt, de a kérdések is frappánsan óvatosak.

A cím (Orbán: A legnagyobb sikertörténet Tatabányáé) már önmagáért beszél, és előrevetíti, hogy most csupa jó dologról lesz szó, ami pedig nem olyan jó, idővel az is jó lesz. Érdemes az egész interjút végigolvasni, de azért kedvcsinálónak álljon itt egy-egy kérdés és az arra adott válasz.

Kérdés: Napi 14 ezer ingázó számára fontos kérdés a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása. Ennek eredetileg 2014 tavaszáig kellett volna elkészülnie, sokkal kisebb költséggel. Mi okozza a legalább fél éves csúszást és a milliárdos költségnövekményt?

Orbán Viktor: Az oka röviden annyi, hogy magyarok vagyunk és rengeteg ötletünk van. (Aztán kifejti, hogy a kisajátítások miatt csúszik a projekt.)

Kérdés: Esztergom amúgy az ország egyik legszebb városa, a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne. A nemzet ékköve is lehetne, mégis a botrányköve hosszú évek óta. Mi ennek az oka és mi lehet a megoldás? 

Orbán Viktor: Valami van ott a levegőben. A nyugalom mindig átmeneti volt ebben a városban. Pedig Esztergom sokat fejlődött és lassan méltóvá válik külalakjában is arra a címre és helyre, amit az emberek szívében elfoglal. Mégis csak az egyik fővárosa az országnak Budapest és Székesfehérvár mellett. Ráadásul ha nem politikusként gondolunk Esztergomra, akkor egy finom kávé után a bazilika lábánál sétálva megállapíthatjuk, hogy kevés ilyen szép hely van az országban. (Majd arról beszél, hogy igazából a ő bukott Meggyes Tamást és jelenlegi városvezetőt, Tétényi Évát is támogatta.)

Persze az interjú informatív. A készítője, Takács Zoltán egyik kérdésfelvezetéséből például kiderül, milyen alkalmakkor és hol lehet találkozni, beszélgetni Orbán Viktorral. Hát persze, hogy egy átadós-alapkőletételes-megtekintéses szeánszon:

Legutóbb Tatabányán, a Bridgestone tatabányai gumiabroncsgyárának bővítése alkalmából szervezett alapkő-letételen beszélgettünk. 

Az interjú legérdekesebb része mégis az, amikor Orbán kifejti, miért is olyan fontos a kormánynak a foci: 

Mindig gúnyolódnak azon, hogy a kormány is és én is a kelleténél többet foglalkozunk a futballal. Ez félreértése a helyzetnek. A futball ugyanis olyan, mint a magyar társadalom. Ez nem arról szól, hogy egy sportágról beszélünk, hanem arról, hogy miként élünk mi magyarok és hogyan töltjük a szabadidőnket, hogyan neveljük a gyerekeinket. 

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!