Gyurcsány: Sértsünk egy kis államtitkot!

2014.02.22. 20:41

Zavaros interjút adott szombat este az ATV-nek Gyurcsány Ferenc az Őszöddel kapcsolatos összefoglaló nemzetbiztonsági jelentés titkosításának feloldásáról. Az Egyenes Beszéd rendkívüli kiadásában elhangzott beszélgetésben szó volt:

  • egy kétkazettás magnóról
  • két különböző kazettáról
  • és két, egymásnak ellentmondó jelentésről

Gyurcsány saját bevallása szerint semmit sem állít, de 97%-ban biztosra tudja a beszédet MSZP-s oldalról kiszivárogtatók kilétét (a sajtóban korábban sokat emlegetett "egy nő és két férfi" triumvirátusról van szó), de egyelőre nem akar vádaskodni.

A volt miniszterelnök szerint

a belügyminiszter zsivány ember. Nem hozza nyilvánosságra a végső jelentést, mert az cáfolná a most megismert részjelentéseket.  

2006 őszétől 2009-ig zajlott ugyanis egy vizsgálat, ebből időnként részjelentések készültek. Az első ilyen, a Gyümölcsöskert lényegében igaz, tehát az őszödi beszédet belülről szivárogtatták ki. A második jelentés Rózsa-Floresre alapoz (eszerint a Bolíviában meggyilkolt férfi volt az, akin keresztül a három MSZP-s szivárogtatótól a Fideszhez jutott a felvétel), ez azonban Gyurcsány szerint hamis, vagyis a kiszivárogtató nem Gyurcsány volt, szó nincs arról, hogy ő bárkivel megbeszélte volna a kiszivárogtatást. 

Sértsünk egy kis államtitkot!

Ezzel a felkiáltással Gyurcsány ismertette a szerinte három legfontosabb pontot a 2009-es, titkosított összegző jelentésből, amit igazából nem is ismerhetne:

  • a beszédet belsős, MSZP-s ember szivárogtatta ki a Miniszterelnöki Hivatalból
  • a Nemzetbiztonsági Hivatal azonban nem tudta megállapítani a szivárogtató kilétét
  • a Fidesz magas rangú vezetőihez is eljutott az őszödi beszéd, innen söpört végig az egész magyar médián

Orbán szövetkezett a focihuligánokkal

Gyurcsány szerint:

A Fidesz a szivárogtató. Miután megkapták a kazettákat, megszervezték azok lemásolását és a teljes nyilvánosságra hozatalt. Előre tudták, hogy ez ősszel a tévészékház ostromába fog torkollni. Orbán szövetkezett a focihuligánokkal, tudatosan készültek a 2006-os zavargásokra, a rendzavarók pedig gyújtogatnak.

Őszödi X-akták

Gyurcsány egyébként nem számított arra, hogy Őszöd hetekkel a választások előtt ismét előkerül.

Nekem ez egy tizenkettő egy tucat beszéd volt. Egy átkozottul jó beszéd, szenvedélyes, túlzó jelzőkkel. Imádták ezt a beszédet, állva tapsolták, rohadt büszkék voltak rám. Két nappal később viszont arra sem emlékeztem, hogy ilyen beszédet mondtam.

És miért pont most került megint napirendre az "őszödi X-akta"? Ezért:

Nem szálka vagyok a Fidesz szemében, hanem gerenda. Engem meg akarnak ölni. Sukuróval meg a bánat tudja micsodával. Hajrá, csináljátok! Még élvezem is!