Kósa ismerte az őszödi felvétel nyilvánosságra kerülése előtt

2014.02.23. 21:14

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este elismerte: ismerte az őszödi felvételt még annak nyilvánosságra kerülése előtt, írja a Nol.hu. Fideszes politikus eddig nem ismerte el, hogy már a nyilvánosságra kerülése előtt is ismerte a beszédet.

Gyurcsány Ferenc már korábban is utalt rá, hogy a beszéd kiszivárogtatásának szálai - az utolsó mozaikkockák - egészen a debreceni városházáig vezetnek, de nem mondta ki Kósa Lajos debreceni polgármester nevét.

Kósa Lajos vasárnap arra a kérdésre, hogy ki kapta meg a felvételt, azt nyilatkozta, hogy ez szerinte követhetetlen, „sok találkozón sokan voltak ott, ahol szó volt erről”. Arról, hogy ő közvetlenül mikor és milyen körülmények között értesült róla, elmondta: egy „miskolci fiú” hívta föl, s telefonon bejátszotta neki. A műsorban többször is elmondta, hogy véleménye szerint nem is lehetett kérdés, hogy a miniszterelnök beszédét a sajtóhoz el kell juttatni.

A Kósa-szálnak a Nol szerint azért is van jelentősége, mert a pénteken nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentések szerint a Bolíviában meggyilkolt Eduárdo Rózsa-Flores az állította, hogy az a fideszes összekötő - Bíró Márk, a párt akkori koordinátora - , akinek ő átadta a felvételt, elvitte a kazettát Debrecenbe, ahol megmutatták Kósa Lajos polgármesternek. Másnap délelőtt Budapesten – Rózsa-Flores állítása szerint – egy Fidesz-irodában gyűltek össze a párt vezetői. Itt megjelent Kósa, Varga Mihály, Navracsics Tibor és Várhegyi Attila is. Az NBH jelentése megjegyzi, hogy valaki – kitakart rész, de a brüsszeli útja alapján beazonosíthatóan Orbán Viktor – már csak a repülőtéren értesült a felvételről.

Kósa korábban az őszödi felvételről

"Az őszödi kormányüdülő kéményébe Szijjártó Péter engedett le, egy harminc méter hosszú, 5-ös narancssárga színű mászókötéllel, az ominózus 2006 tavaszi napon. Kezemben egy MK27-es táskamagnetofon volt, hozzá csatlakoztatva egy BEAG gyártmányú mikrofon. Gyurcsány Ferenc beszédét így vettük fel, a magnóban található Polimer 90 perces kazettára, amin korábban a Karel Gott, Udo Jürgens és Korda György „Egy péntek éj Szent Ferencen” című koncertjének kalózfelvétele volt található. (...) A felvétel elkészülte után még a tetőn visszahallgatva a hanganyagot, azt tapasztaltuk, hogy sajnos néhány helyen Gyurcsány Ferenc hangja helyett Karel Gott volt hallható, ezeket a helyeket a szintén a tetőn tartózkodó, akkori Fidesz-szóvivő, Cser-Palkovics András eltorzított hangjával pótoltuk. Lelopózván a tetőről, a kazettát a Balaton partján ürgebőrbe varrtuk, és a Sió csatornán keresztül leúsztattuk a Sió-Duna torkolatáig. Itt jugoszláv békaemberek vették át, és juttatták el Pestre, miközben elkészítették a kazetta CD-változatát. Így kapta meg a magyar sajtónyilvánosság, amely aztán közölte." (Ezt 2013 szeptemberében mondta, amikor Szabó Bálint MSZP-s politikus megvádolta azzal, hogy Kósa Lajosnak is köze volt a beszéd kiszivárogtatásához.)