Felpörgetnék a kunyhóbontásokat Pintérék

2014.02.24. 12:00

A hajléktalankunyhók elbontásának felgyorsítását célozza a szabálysértési törvény végrehajtási rendeletének módosítása, amit a Belügyminisztérium tervez. A módosítási tervezetet hétfőn tették ki a kormány.hu-ra, és csütörtökig várják a véleményeket.

A főszabály az, hogy a szabálysértés miatt lefoglalt dolgokat meg kell próbálni értékesíteni. A tervezet újításának a lényege, hogy kivételeket hozna be, két olyan esetet, amikor meg sem kell próbálni értékesíteni az adott dolgot, hanem (jegyzőkönyvbe vétel vagy lefényképezés után) gyakorlatilag azonnal meg lehet semmisíteni.

Az egyik kivétel a "tulajdonos hozzájárulás nélküli építés" szabálysértése lenne, ez a gyakorlatban tipikusan a hajléktalanok kunyhóit jelenti.

Aki közterületen a tulajdonos vagy a rendelkezésre jogosult hozzájárulása nélkül építményt épít, szabálysértést követ el.

A tervezet lehetővé tenné az azonnali megsemmisítést, ha ilyen, közterületen álló építményről van szó. Kérdés, hogy a rendelet alkalmazható-e az olyan esetekre is, mint Csipak Péter elhíresült garázsa: az ismert ingatlanvállalkozó a budai luxusvillájához tartozó hatállásos garázst a szomszédos, állami tulajdonban lévő természetvédelmi területre építette (természetesen az erdőgazdaság engedélye nélkül). Az építmény ügyében a jogerős bontási határozatok ellenére évek óta nincs érdemi előrelépés.

A másik kivétel tipikus példája a bolhapiacosok portékája. Ennek a szabálysértésnek a neve jogosulatlan közterületi értékesítés, és a törvény úgy szól, hogy

Aki közterületen a kereskedelemről szóló törvény szerinti közterületi értékesítést jogosulatlanul végez, szabálysértést követ el.

A belügyminisztériumi tervezet szerint azonnal meg lehetne semmisíteni azokat a holmikat, amiket így akartak eladni, és közterületen hagytak. A megsemmisítés feltétele az lenne, hogy a dolog gyorsan romló, bomló, vagy tárolhatatlan legyen. A tervezet úgy fogalmaz:

A lefoglalt dolog értékesítése akkor mellőzhető, ha a dolog huzamos tárolásra alkalmatlan, az elszállítása, kezelése, tárolása, valamint őrzése aránytalan nehézséggel vagy aránytalan és jelentős költséggel járna, arra senki nem tart igényt vagy, ha a dolog a közterület rendeltetésszerű használatát akadályozza.

A szállítás és megsemmisítés végrehajtásában a közterület tulajdonosa, tehát például az önkormányzat közreműködhetne. Ha utólag az derülne ki, hogy a lefoglalás alaptalan volt, akkor meg kellene téríteni a megsemmisített dolog értékét, plusz a lefoglalás óta eltelt időre a kamatokat is meg kellene fizetni.

A hatásvizsgálati lap szerint a következő hatást várják a Belügyminisztériumnál:

A közterületeken jogellenesen felépített építmények eltávolítására egységes jogalkalmazói gyakorlat születhet a módosítás által, amely lehetővé teszi a közterületek tisztántartását és egészséges, rendeltetésszerű használatát.

Épp ma délután várható ítélethirdetés azoknak a földönfutóvá tett hajléktalan embereknek a perében, akiket a zuglói önkormányzat jogtalanul lakoltatott ki kunyhóikból 2011 októberében.