Leleplezte a bohócot, kitiltották az egyházközségből

2014.02.24. 09:50

A szombathelyi Szent Kvirin (Szalézi) Plébánia nem nézi jó szemmel, ha tagjai más tagok politikai tevékenységéről szivárogtatnak: egyik segítőjük feldobta az Összefogás szombathelyi fórumán akciózó, a CÖF plakátjairól ismerős bohócot, mire egy héten belül hívta Csány Péter, a plébánia igazgatója, hogy örökre kitiltották a közösség rendezvényeiről – írja a Nyugat.hu.

Az állítólagos bohóc, H. László animátora, a sajtónak fülest adó Horváth Bence pedig segítője volt a katolikus vallási közösség által működtetett Don Bosco Oratóriumnak. Az önkormányzat szociális és családügyi bizottságában is dolgozó H. László a Fidesz-kampányban való részvételét a lap szerint az is magyarázhatja, hogy az egyházközség vezetője Ágh Ernő, akinek a fia Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő.

A Fidelitast is vezető Ágh Péter a Vas megye 02-es, sárvári választókerületben indul a 2014-es országgyűlési választáson.

A szivárogtató fiú állítása szerint azóta több veréssel fenyegető üzenetet kapott a Don Bosco Oratórium animátoraitól, sőt, egy tizenhat éves barátját is kizárták, valószínűleg szimplán azért, mert jóban voltak. A Nyugat.hu egyébként azt írja: Bence fülese (egy korábbi cikkhez fűzött, a bohóc nevét nem tartalmazó kommentje) nélkül is eljutottak volna H. Lászlóhoz.

UPDATE: Csány Péter plébános az eredeti cikkre a következőképpen reagált a Nyugat.hu Facebook-oldalán, ahol kisebb kommentháborúba is keveredett a főszerkesztővel:

Gratulálok a cikkhez, minősíti az egyoldalú, tendenciózus cikkírást és "tényfeltárást" és egy karitatív üggyel kapcsolatos politikai árokásást. Mivel a történet nem fedi a valóságot, nem érzem, hogy elvesztettük volna az igazsághoz fűződő jó viszonyunkat. Mélyen bánt, hogy politikával mosnak össze minket, akik attól távol tartottuk magunkat, de a nyugat.hu. Vszn egy másik fórumon kell majd védenem magunkat, ha egyáltalán szükség van erre. Én is tudnék minden idejáró gyermekről írni valamit, ami érintene szülőt, közéletet, de nekem nem a békétlenség szítása nem lehet célom.

Itt az alapvalótlanság

A plébános szinte minden egyes hozzászólásra külön reagál, a kommentjei alapján szerinte a Nyugat.hu cikke ott csúsztat, hogy a fiút nem örökké zárták ki, hanem csak az éppen esedékes farsangi mulatságról. Erre két helyen is utal:

Még a hírforrás Bence is szeretett ide járni, amíg nem árulta be oris társát. A bohóc srác magánemberként tette, amit tett, de a szombati cikk az oris gyerekeket is érintette. Ez nem etikus. Ezért kértem az egyszeri farsangi távolmaradást.

valamint:

Egyetlen farsangra kértem, hogy ne jöjjön, itt az alapvalótlanság. Vissza lehet keresni a telefonbeszélgetést, az általam egyébként tisztelt srác viszont ordított. Most nincs erőm mindent cáfolni.

– írta Csány Péter.