A Fidesz nyerte a választást

2014.04.07. 16:44

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarországon maffiaállam működik, ahol mindenkit, aki a „családba tartozik” megjutalmaznak, gazdasági előnyök és lehetőségek formájában. Ez most a bankszektorban látható elsősorban, amely kapcsán Orbán korábban kijelentette: a bankok legalább 50 százalékának nemzeti kézben kell lenniük. De ez a szabály érvényes a kereskedelemben is, a CBA vagy a trafikok esetében. Szavakban nemzeti érdekekről mesélnek, a gyakorlatban csupán kliensrendszerüket építik ki, nyilatkozta a Sme szlovák liberális lapnak Várhelyi Éva.

    A közgazdász ugyanakkor elismerte: bizonyos értelemben hasznos volt a magyar gazdaság számára, hogy az Orbán-kormány szakított azzal a doktrínával, amely szerint egy gazdasági válság idején csak a megszorítás és a spórolás az egyetlen üdvözítő út. Másrészt nem ott spóroltak, ahol kellett volna, nem történt meg a közfinanszírozású intézmények strukturális reformja. Várhelyi összességében az orbáni gazdasági politikát rossznak ítélte, mivel nem a hosszútávú és fenntartható növekedést támogatja és mélyíti a társadalmi feszültségeket. Várhelyi szerint Orbán hatalmon maradása azt is jelentheti, hogy 2015-re a magyar gazdaság kimerül.

  • Már jövőre láthatóak lesznek a magyar gazdaság problémái – mondta Várhelyi Éva közgazdász a Sme liberális napilap megjelent Az orbáni nacionalizmus csak eltakarja a maffiaállamot című interjújában. Várhelyi szerint bár a magánnyugdíjak államosításából származó összeg 90 százalékát már felélte az ország és ideiglenesen biztosította a magyar gazdaság túlélését, a pénzre legkésőbb tíz év múlva szükség lesz, amelyet az akkori kormány csak újabb adókból vagy a meglévő nyugdíjak csökkentéséből fog tudni kigazdálkodni.

    Újságírói felvetésre, miszerint Magyarország csalással – a magánnyugdíjpénztárak államosításával – csökkentette az államháztartási hiányt, mégis az EU felfüggesztette Budapest ellen a vizsgálatokat, Várhelyi elmondta: az EU-nak nem volt más választása, de a döntésben az a tény is szerepet játszhatott, hogy az Európai Néppártban a Fidesz és Orbán élvez némi védelmet.

  • Ezt írja a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap. Több nemzetközi cég az elmúlt négy év során csökkentette magyarországi működését, néhányuk az ország teljes elhagyásával fenyegetett, ha az Orbán-kormány nem hagy fel az elmúlt négy évben bemutatott bank-, és vállalat-ellenes politikájával.

    Bár a GDP minimális növekedése és a munkanélküliségi arány csökkenése pozitív szerepet is játszhatott a Fidesz hétvégi választási sikerében, de gazdasági szakemberek szerint csak egy mesterségesen előállított állapotról van szó. A magyar gazdaság hosszabb távon rossz lábon áll, és amennyiben a helyzet nem változik, déli szomszédunkra újabb nehéz pillanatok várhatnak – írja a szlovák gazdasági lap.

Vissza az összes bejegyzéshez