A Fidesz nyerte a választást

2014.04.07. 16:17

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    EP-választás: 35 pártból 20 már kért is ajánlóívet

    Az európai parlamenti választásra bejelentkezett pártok hétfőtől már gyűjtetik az ajánlásokat, eddig 20 nyilvántartásba vett jelölőszervezet kért ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI). Pálffy Ilona tájékoztatása szerint eddig 35 párt jelentkezett be az uniós választásra. Elmondta, eddig 106 ezer ajánlóívet nyomtattak ki a már nyilvántartásba vett pártok számára, és hétfőn reggel munkakezdéskor már megkezdték az ívek kiadását is. Részletek cikkünkben.

  • cikkünk a témában:

    Zöldek: Tisztességtelen a választási rendszer

    A tisztességtelen választási rendszer bebetonozza Orbán baljós nemzeti populizmusát

    – mondta a magyar választásról Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának elnöke. Harms szerint ezt az eredményt az elmúlt években azzal készítették elő, hogy korlátozták a sajtó szabadságát, az igazságszolgáltatás és a központi bank függetlenségét, megváltoztatták a választási rendszert, a Fidesz-híveknek kedvező, részrehajló kinevezési politikát folytattak – részletek cikkünkben.

  • cikkünk a témában:

    Ezt üzente Orbánnak az EP szocialista frakcióvezetője

    Bármilyen nagy többséget is szerzett Orbán, ez nem menti fel az alól, hogy tiszteletben kell tartania az EU jogát és értékeit

    – reagált a magyar országgyűlési választások eredményére Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője.

    Swoboda szerint a magyar miniszterelnök "az elmúlt néhány évben olyan törvényeket vitt keresztül, amelyek túlmentek azon, ami elfogadható egy európai demokráciában". A részleteket cikkünkben olvashatja.

  • cikkünk a témában:

    Mikorra lesz ebből új parlament?

    Meddig számolják a külföldi szavazatokat, mikor lesz végleges listás eredmény és új kormány?

  • cikkünk a témában:

    A jövő kapuja vagy szétmálló rendszer?

    Talál-e még néhány ezermilliárdot a Fidesz egy újabb csodaszerre, vagy szétmállik az építmény? – kérdezik a reggeli lapok. De vajon melyik lap szerint érkezett

    valóban nagy jövő kapujához

    az ország? Lapszemlénkhez kattintson ide.

  • Elmentem szavazni a moszkvai külképviseletre. Otthon az elutazásom előtt személyesen jeleztem a választási irodán külföldi szavazási szándékomat, e-mailben külön, személyesen tájékoztattak arról, hogy hogyan kérhetem az itteni szavazást, amit kérelmeztem, majd küldtek határozatot a külképviseleti névjegyzékbe vételről e-mailen és levélben is. Mégsem szerepeltem a névjegyzékben, így nem tudtam szavazni. A konzulátus munkatársai kedvesek és segítőkészek voltak, de nem tudtak segíteni. A történtek miatt természetesen fel vagyok háborodva, mert megfosztottak állampolgári jogaim gyakorlásától – írta olvasónk Moszkvából.

  • Utolsó szavazóként leadtam a voksomat a Magyar Nagykövetségen, Szaúd-Arábiában. Kis nehézséget jelentett, hogy a taxisok nagy része nem ismeri a nagykövetség helyét, így nem keveset kellett a végén kanyarognunk – írja olvasónk, Jani Rijádból.

    A szavazás maga flottul ment, a szavazóbizottság pontosan, szakszerűen, szimpatikusan végezte a munkáját, le a kalappal előttük – egyben elég jó kedvet csináltak nekünk, hogy az EP-szavazásokon is leadjuk a szavazatunkat ugyanitt – tette hozzá.

  • Madridban is teljesen rendben, és egyszerűen lehetett szavazni. Mindössze 2-3 percet kellett várni, a konzulátus dolgozói nagyon kedvesek voltak. Valenciából utaztunk választani, nemrég értünk vissza, most már csak várjuk az eredményeket – írja olvasónk.

  • Mi 12 órás túrán vettünk részt, Karagandából héveztünk be Asztanába hárman. Az amúgy igen kényelmetlen hév (elektricska) gyorsként közlekedett (220km, bő 3 óra oda, majd vissza, bár ha személy lett volna, akkor 5-5 óra), de a városi közlekedés és a visszafelé másfél órás várakozás következtében jött ki a 12 óra. A követségen kedvesek voltak nagyon, flottul ment minden, 10 percet sem tartott, sorban állás nem volt, csupán egymásra vártunk – írta Zsolt Kazahsztánból.

  • Ljubljanában három kedves hölgy fogadott minket, megkaptuk a zöld színű borítékot és a két előttünk lepecsételt szavazóívet. Mielőtt az urnába dobtuk volna, a hölgyek megkérdezték, hogy lezártuk-e a borítékokat, ami jó, mert nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy le kell. Kilencoldalnyi volt a névjegyzék, nagyjából 100 fő szavaz ma a követségen. Kicsi gyerekkel voltunk, csak arra tudtunk figyelni, hogy egyben maradjon a szavazóhelyiség – írta olvasónk Szlovéniából.

  • Amikor azon a buszon utazol, ami a követséghez visz a választás napján, akkor kicsit óvatosabban a magyar nyelvvel, mint egyébként. Amikor felszálltam a buszra, 6-an voltunk, egy 3 fős csapat, egy pár és én. Amikor végigmentem a buszon, akkor a 3 fős társaság egy hölgytagja rendesen megnézett, majd magyarul elkezdte kifejteni a 2 másiknak, hogy csak a szememet nézte, és egyébként sem jövök be neki, meg barátja is van. Egyébként háromnegyed 4-kor több mint 300 ember szavazott, azaz 75 százalék felett volt az arány – írta Géza, a darab húsként végigmért stockholmi szavazó.

  • „Dublinban a Fitzwilliam streeten minden a lehető legnagyobb rendben, mindenki örül, én azért, mert 10 perc alatt végeztem, az előttem álló meg azért, mert szavazhat a Jobbikra – kinek mi, ugye. Életem első külföldi szavazása ezzel megvolt, kettőnknek úgy 130 euróból. Nem fáj, tényleg nem, de azért érzek némi hátrányos megkülönböztetést” – írja olvasónk Írországból, aki jobban örülne, ha levélben szavazhatna, mint a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők.

  • Mi Tokióban szavaztunk, minden rendben volt, nagyon szép, japán aranyozott paraván mögött lehetett ikszelni. A nagykövetség biztonsági őrének magenta alapú kalocsai hímzéses nemzeti inge vitte a pálmát – írja olvasónk Japánból.

  • „Én Sanghajban szavaztam, még itteni idő szerint reggel - szép, tavaszi, napsütéses idő volt, szóval elbicikliztem a helyszínre. A főkonzulátus épp költözködik, Kínában ráadásul vasárnap mellé hétfőn még ünnep is van, szóval a felhőkarcoló, amelyben jelenleg a konzulátus van, szinte teljesen kihalt volt” – írja olvasónk Kínából. Ugyaninnen kaptuk ezt a helyzetjelentést is:

    „A konzulátus dolgozói szerint kb. 120 emberre számítanak. A bizottsági tagok igen kedvesek voltak, a kínai biztonsági őr viszont hivatali tekintélyének teljes tudatában várakoztatott minket pár percig a bejáratnál. A városba tegnap érkeztünk Fujian tartományból, kipróbálva a harmadik leggyorsabb kínai gyorsvonatot, ami nagyjából 1600 kilométer utazást jelentett 8,5 óra alatt.″

  • Épp most voltam választani a brüsszeli követségen, sok izgalom nem volt: kint nyugalom, beszélgető családok, akácillat (a követség egy Svábhegy jellegű helyen van, leszámítva, hogy errefelé kevés a hegy). Bent nyugalom, rengeteg követségi dolgozó igazít útba, a bizottság tagjainak maradék croissant-ja még a szalon zongoráján. Sor szinte sehol, a legtöbb idő nekem a gigantikus szavazólapok borítékba gyömöszöléséhez kellett – írja olvasónk Belgiumból.

  • Maga a szavazás pillanatok alatt lezajlott, bár nem volt igazán jó a hangulat. A komor négytagú bizottság láttán úgy éreztem, mintha államvizsgázni jöttem volna. Brrrr. Ezen kívül két kartonból hajtogatott urna, nemzeticsíkos tollak, egymáshoz nem szóló, véletlenül sem mosolygó magyarok, viszont rengeteg fiatal a 25-30-as korosztályból – írta olvasónk Dániából.

  • A szavazókat ködös-felhős idő várja. Várakozni nem kellett, szavazni egy tárgyalóban lehetett – írta Gergő, aki ebben a félévben Kassán tanul.

  • Mindenki jogosan felháborodott azon, hogy miért kellett ennyire megnehezíteni a külföldön dolgozó magyarok szavazását. Egy isten háta mögötti ázsiai országban dolgozom, vidéken. Csütörtök este innét felrepültem a fővárosba. Pénteken onnét átrepültem a szomszéd ország fővárosába, ahol van magyar nagykövetség. Két éjszaka szállodában, de legalább egy kicsit körülnéztem ott is, s egy félórát élőben beszélgettem magyarokkal. Ma reggel szavaztam, s repülök vissza, most ülök a tranzitban, s várom a következő járatomat.

    Tehát nekem összesen két nap szabadságomba (aki külföldön dolgozik, annak ez a legnagyobb kincs, mert a családtól vesz el minden percet, s nagyon nehéz beosztani évi 30 napot úgy, hogy oda egy nap és vissza egy nap az utazás), 4 repülőjegyembe, s két szállodai éjszakámba került a szavazás, ez körülbelül 400 euró volt – írja olvasónk.

  • Stockholmban kicsi sor van, de csak a Budapestről átjelentkezettek esetében. A személyzet kedves és segítőkész, az udvaron emberek beszélgetnek, gyerekek játszanak – írta olvasónk. Egy másik olvasónk szerint mindenki csendes volt, kivéve egy hiperlelkes és hangos szavazóbiztost, akit lehetett hallani mind a két szobában. Olvasónknak lakcímkártya nélkül is sikerült szavazni, miután a postán nem érkezett meg Pestről 1 hét alatt.

  • Miután tegnap a Camp Nouban kiszurkoltuk a Betis elleni győzelmet, ma leszavaztunk Barcelonában, a magyar konzulátuson. A bejutás egy gyors táskaellenőrzéssel együtt kb. 5 percet vett igénybe. Nagyon kedvesek voltak az egész csapattal, kb. 10-en értünk oda egyszerre. Jól elkülönített fülkéket biztosítottak számunkra, nem volt kartonpapír.

    Megkérdeztük, hogy hogyan jutnak haza a szavazatok: leadják ma este a szavazatszámokat, a szavazólapokat pedig az egyik munkatárs viszi haza holnap délután repülővel. A hivatalnok szerint gyorsan szokott lezajlani a dolog, nagyjából problémamentesen, csak a tollak tűnnek el estére – írja Réka Barcelonából.

  • Délelőtt 10 körül szavaztunk, ekkor még alig szivárgott ki valaki, minden nagyon gyorsan ment. Torinóból utaztunk Milánóba, hogy ikszelhessünk. Kellemes, kvaterkázós a hangulat – írják olvasóink Olaszországból, hozzátéve: a konzulátus egyik munkatársa szerint többeknek problémája volt a levélszavazással, mert az olasz posta nem ismerte el a borítékot (melyre fel volt írva magyarul és franciául, hogy bélyeg nem szükséges).

  • A Correspondences and Interventions workshop résztvevője, Gettó Ferenc egy akciót hajtott végre a varsói nagykövetségen. A szavazattal egyszerre egy, a Vigadó megnyitójáról ismert hamis pénzt tett az urnába, majd zenélni kezdett. A bizottság rögtön leállította a szavazást, fémdetektorokkal megvizsgálták az urnát, és mivel valamiért jelzett, eltávolították a teremből. Közben mindenkit kiküldtek a teremből és új urnát nyitottak. Ezt megelőzően megpróbálták megtalálni, hogy Gettó vajon melyik borítékot dobta be, hogy érvényteleníthessék szavazatát, de egyforma borítékok lévén ez kudarcba fulladt.

    correspondences warsaw
  • Mintha az esküvőmön lennék - mondta egy fiatal Prágában a választóbizottság előtt, ahol egy gyors személyiigazolvány-ellenőrzés után, máris mehetett mindenki ikszelni – írja a Csehszlovák Kém. Folyamatosan érkeznek a választópolgárok, fennakadás nem történt – mondta egy követségi alkalmazott. Kifelé még elkaptam az ajtóban Buczkó Istvánt, a prágai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, akit épp a szavazásról kérdeztem volna, amikor egy cseh rendőrautó gurult el lassan mellettünk. Minden rendben, uraim! - biccentett mindkettőnk felé az ideiglenes ügyvivő.

  • Stockholmban kicsi sor van, de csak a Budapestről átjelentkezettek esetében. A személyzet kedves és segítőkész. Az udvaron emberek beszélgetnek, gyerekek játszanak.

  • Mi Dohában szavaztunk, reggel 7 körül mi voltunk az elsők, pedig 6-tól nyitva volt a követség. Sorban állni nem kellett, gyorsan ment minden. Azt mondták, hogy az itt élő kb. 300 magyarból 56-an regisztráltak szavazásra. A szavazatokkal holnap reggel repül haza a követség egyik munkatársa – írta olvasónk Katar fővárosából.

  • Az épület előtti téren "nahát, ezer éve, ezek mind a ti gyerekeitek, hogy megnőttek" jellegű, családias hangulat van – írja a követség elől fotósunk.

  • Valamivel több mint egy órával ezelőtt adtam le a szavazatomat a bukaresti magyar nagykövetségen. Kaputól kapuig nem tartott tovább az egész 5 percnél. Nincs sor, a szavazás helyszínéül kijelölt nagyköveti rezidencia utcai bejáratát csendőrök biztosítják, a belépést követően a követség biztonsági őrségének egy tagja fogadja a szavazni érkezőket. A választási bizottság tagjai segítőkészek, minden megy, mint a karikacsapás  – írja olvasónk Romániából.

    Kedves volt mindenki, és nagyon gyorsan ment, kicsit újszerű volt, de nagyon jó, hogy magyarul írt dolgokat töltök, és magyarul írja körülöttem mindenhol, hogy mit is kell csináljak – írta egy erdélyi olvasónk.

  • Több mint kilencszázan szavaztak már a berlini nagykövetségen, ezzel a részvételi arány 70 százalékos – nyilatkozta a Külképviseleti Választási Iroda elnöke. Bóta Zsolt azt is elmondta, hogy az elmúlt 1-2 órában regisztrációs hiba miatt senkit nem kellett hazaküldeniük, és végül leadhatta szavazatát az a fiatal nő is, aki nemrég ellopott iratai miatt csak fénymásolatokkal tudta igazolni a személyazonosságát – írja Valaczkay Gabi Berlinből.

  • A barcelonai konzulátuson azzal riasztják el a szavazókat, hogy egy-másfél órát kell várni. A fele elment, én maradtam, negyedóra alatt végeztem: amikor bementem, heten voltak előttem – írta egy Barcelonába látogató magyar turista a Facebookon.

  • Jakarta nagyon nagy, a taxisok nem ismerhetik az egész várost, ezért kinyomtattam a nagykövetség weboldaláról a térképet, és ráírtam jó nagy betűkkel a címet. Odaadtam a sofőrnek, és szóban többször elmondtam neki, hova menjünk. Nem tudott angolul, de a térkép magáért beszélt, gondoltam én. Fél óra alatt oda is értünk az ausztrál nagykövetséghez, ahol a sofőr szólt, hogy miszter, megérkeztünk. Szerencsére a magyar követség nincs már messze onnan, egy kis hangoskodás után odaértünk rendben. Ezúton is köszönöm a szervezői munkáját és a finom zserbót – írja jakartai olvasónk.

Vissza az összes bejegyzéshez