A Fidesz nyerte a választást

2014.04.07. 16:59

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sőt, mindig is tudták. A fideszes V. Németh Zsolt új szintre emelte a köszönetnyilvánítást: nem csak hálát nyilvánít körmendi támogatóinak, hanem azt is megmondja, hogy a Vas megyét lakó „derék, jó népek (...) ha tehették, mindig a mérsékelt jobbközép erőkre szavaztak”.

  • EBESZ: Volt választási lehetőség, de a Fidesz előnyt élvezett

    A magyar választóknak valódi választási lehetőségük volt a vasárnapi országgyűlési választáson, de a kormányzó párt több szempontból is előnyt élvezett – mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

    Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség különleges koordinátora, portugál parlamenti képviselő kijelentette: a választás folyamata áttekinthető volt, széles körű választási lehetőséget biztosított, és hatékony volt a lebonyolítás is. Mindazonáltal a kormányzópártnak volt előnyös az elfogult média, a korlátozó jellegű kampányszabályozás, valamint az, hogy a kampányban gyakran elmosódott a vezető párt és az állam közötti határ.

    Adao Silva arra is kitért, hogy a külföldön élő szavazók esetében kétféle választási eljárás volt, ami aláásta az egyenlő választójog elvét. (MTI)

  • Tiffán a Fidesz jelöltjeként 44 százalékkal nyert Szigetváron.

  • Hétfőn levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti választáson aratott győzelemhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

    A Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Tordai Péter elnökhelyettes, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke által aláírt levélben úgy fogalmaztak: „Engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy (...) a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát.”

    A levélben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását és vallhatja meg hitét Magyarországon.

    „Hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire” – írták a közleményben.

    A Mazsihisz vezetői reményüket fejezték ki, hogy „az évszázados hagyományoknak megfelelően” közjogi státuszuk változatlan marad, és „a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát”. (MTI)

  • Igaz, a parlamentben arányosan az ő frakciójukban ül majd a legkevesebb nő (6,7 százalék), de legalább a saját körzetében kikapott, listán viszont biztos befutó helyen lévő Menczer Erzsébet lesz a háziasszonya egy a női vizeletürítési problémákról szóló előadásnak.

  • A fideszes polgármester egyéniben 1975-tel kevesebb voksot kapott, mint az MSZP-s Tóth Csaba (98,82 százalékos feldolgozottság mellett).

    Ettől Papcsák még bekerül a parlamentbe: a Fidesz-KDNP országos listáján a 60. hely az övé, amivel biztos mandátumra számíthat.

  • Ritkán látunk magyar minisztert rockzenészhez illő háttér előtt, de Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megtalálta a megfelelő díszletet a karcagi egyéni győzelem ünnepléséhez. Kár, hogy gitár helyett íj akadt a kezébe.

  • Bajnai nem vonul ki a politikából

    Mesterházy pártelnök marad, de nem valószínű, hogy 2018-ban is ő lenne az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Gyurcsány egyelőre nem vállal nyílt konfliktust, de az MSZP várható lemorzsolódásából a DK kerülhet ki győztesen. Nehéz évek várnak a négy parlamenti helyet szerző Együtt-PM-re, Bajnai mandátumának a sorsa egyelőre nem dőlt el.

    További részletekről ebben a cikkünkben olvashat.

  • Nemcsak Kedves Ismerősei, de az Égiek és az Elköltözöttek is vele voltak. Így aztán nem csoda, hogy 51,9 százalékkal nyert Debrecenben.

  • Legalábbis Török Zsolt, az MSZP egykori szóvivője szerint, aki ezt írja a Facebookon:

    Török egyéni jelöltként 18,4 százalékot kapott Kiskunhalason, a fideszes Bányai Gábor mellett a Jobbik jelöltje, Farkas Gergely is megelőzte (a 98,93 százalékos feldolgozottság melletti adatok szerint). 

  • A Facebookon ma a politikusok többsége kevéssé izgalmas üzenetekben köszöni meg a választók támogatását, de legalább akad köztük olyan, ami nyelvileg érdekes. Hiszékeny Dezsőnek például egy mondatban háromszor sikerült használnia a „siker” szót:

    Sikerünk közös siker, mindenkinek a szavazata, segítsége hozzájárult a sikerhez.

    A hagyományosan baloldali XIII. kerületben biztosra lehetett venni a Kormányváltók jelöltjeként induló MSZP-s Hiszékeny Dezső sikerét, a 98,85 százalékos feldolgozottságú adatok szerint 51,67 százalékkal nyert.

  • Ertsey Katalin a Facebookon közzétett poszjában úgy számol: 19 nő ülhet majd az új parlamentben, ami a képviselők 14,3 százaléka. Az LMP soraiban ez az arány 40 százalék, a baloldali pártoknál 15, a Jobbiknál 8,6,  a Fidesznél pedig 6,7 százalék lesz.

    Ez némileg még annál is rosszabb arány, mint amivel a Policy Solutions számolt februárban: az elemző cég 20-ra becsülte a parlamenti mandátumot szerző nők számát. Az egyéni jelöltek és az országos listás helyek megoszlása alapján korábban mi is minden idők legmacsóbb parlamentjével számoltunk.

  • A Kormányváltók tegnap esti, Jókai utcai sajtótájékoztatóján senki nem gratulált Orbán Viktornak, kivéve Fodor Gábort, aki ezt a sajtótájékoztató után a Hír TV-nek adott interjújában tette meg – tudtuk meg a Liberálisok sajtósától.

    A Liberálisok hétfő reggel a Facebookon közzétett köszönetnyilvánításukban is gratuláltak a Fidesznek.

  • Fidesz: 46%, baloldal: 24%, Jobbik: 21%, LMP: 4,8%

    Ezek az országos listára leadott szavazatok előzetes eredményei 58,4 százalékos feldolgozottság mellett.

  • Ez a rejtvény azt ígéri: a megoldásból kiderül, hogy fogják hívni a következő miniszterelnököt. Az eddigi részvételi adatokból nem ez látszik.

  • A vásárcsarnokban Mesterházyék végül egy pékségnél állapodtak meg. Az ellenzéki szimbolika alapján arra tippeltünk volna, hogy mákos buktát vesznek, de csalódtunk, Mesterházy Attila egy meggyes rétest és egy barackos papucsot rendelt reggelire.

  • Mesterházy Gyurcsány után kb. 10 perccel érkezett a Lehel térre, valószínűleg azért, hogy ne lopják el tőle a show-t. A Kormányváltók miniszterelnök-jelöltje rövid beszédében azt mondta: „ekkora ellenszélben még kormányt soha nem kellett leváltani”, de „megvan a kormányváltó hangulat”. Mesterházy gyurcsányos stílusban buzdította az embereket szavazásra, azt mondta, hogy húzzák be azt a bazi nagy ikszet!

    Egyébként most csak úgy össze-vissza kolbászolnak a politikusok a vásárcsarnokban, az előbb épp egy tésztaárusnál álltak.

  • A DK-s Szarvas Koppány Bendegúz leszedte az egyik oszlopról a Jobbik jelöltjének plakátját, de öröme nem tartott sokáig, a Jobbik aktvistái másodperceken belül megjelentek és visszarakatták vele. Ennek az oszlopnak a hátoldalán egyébként Hiszékeny Dezső plakátja van.

  • Gyurcsány Ferenc megérkezett a Lehel piachoz, ahol rengeteg puszit kiosztott, az őt fogadó, többnyire idős hölgy DK-aktivistáknak. Egyiküktől egy csokor gyöngyvirágot kapott ajándékba. A helyszínen már itt van Hiszékeny Dezső is, de Mesterházyt még nem láttuk.

  • Körülbelül százan gyűltek össze a Lehel piac előtt, ahova Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és a Kormányváltók helyi jelöltje, Hiszékeny Dezső látogat el egy rövid körbejárásra szombat délelőtt. A hangulatot fokozza, hogy az MSZP standjával szemben, attól kb 20 méterre egy Jobbikos stand is található. A téren egyébként DK-s és LMP-s stand is van, de Fideszes például nincs.

  • Valójában csak az ujját szegezi rájuk, de azt egészen sokféle pózban és jelmezben teszi az Együtt kampányfilmjéhez készült werkfilmben.

  • Nálunk máris szavazhat: melyik a legjobb a pénteken közzétett meghökkentő mozgósítóképek közül?

    Melyik Bajnai sikerült a legjobbra?

  • A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kiszabható maximális, 5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a TV2-t a Jobbik kampányeseményeinek elhallgatása miatt. A testület pénteki ülésén a jogsértés megállapításáról és bírság kiszabásáról egyhangúlag döntött, a konkrét összegről pedig 16:3 arányú többséggel.

    Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, és több konkrét műsorszámot is felsorolt, melyekben az ellenzéki pártok között a Jobbikot egyáltalán nem jelenítették meg.

    A beadvány szerint a TV2 „rendre elhallgatja a jobbikos eseményeket és a Jobbikot, miközben szalagcímeivel, illetve felkonferálásukkal azt a látszatot keltik, hogy objektív és egységes tájékoztatást ad”.

    Borbély Andrea, az NVB Jobbik-delegáltja az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos médiaszolgáltató a március 24 és április 3-a közötti időszakban a Jobbik semmilyen formában nem jelentette meg, szerinte ez a párt „tudatos és tendenciózus elhallgatását” mutatja. (MTI)

  • Hasonmása a Pest megyei 5-ös választókerületben indul.

  • A Kormányváltók felfüggesztenék Rogán mentelmi jogát

    Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul a kormányváltó ellenzéki szövetség annak érdekében, hogy kezdeményezze Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, így végre megindulhasson a vizsgálat a Fidesz-frakcióvezető gyanús vagyonosodásával kapcsolatban – közölte lapunkkal az Együtt-PM.

  • Másfél millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségre (JESZ), mert más jelölő szervezetek jelöltjeit jelenítette meg a plakátjain. A testület pénteki ülésén 17:2 arányban döntött a jogsértés megállapításáról és a bírság kiszabásáról.

    Az NVB-hez Szabó Tímea, a baloldali összefogás jelöltje fordult kifogással azért, mert a JESZ plakátjain mások mellett az ő fényképe is szerepel, de ehhez nem járult hozzá. Az országosan 400 kihelyezett plakáton Pokorni Zoltán fideszes politikus képe is szerepelt, a „Hiszünk a szeretet és összefogás erejében” felirat társaságában. Az NVB a maximálisan kiszabható bírsággal sújtotta a pártot. (MTI)

  • Kormányváltó. A DK politikusai fognak futni: Gyurcsány Ferenc 10-kor indul az Árpád hídtól, tőle Molnár Csaba, Kerék-Bárczy Szabolcs, majd Oláh Lajos veszi át a botot.

  • Szili Katalin pártja nem zöldalmákat osztogat, de még csak nem is kakaóscsigát: a KTI alulöltözött lányokat rakott az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, hogy mossák le az arra járó autósok szélvédőjét.

    A 444 videót is készített róluk, Szarvas pedig egy új logótervet készített a pártnak:

  • A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége (BUOD) hírlevelében arra figyelmeztetik a 4453 németországi szavazót, hogy vigyázzanak vasárnap, mekkorát ikszelnek a berlini vagy a müncheni külképviseleten.

    Egy választási szakértő rádiónyilatkozatára hivatkoznak, aki szerint rendelet nem szabályozza a szavazatot érő X-ek nagyságát, hanem a választási bizottságokra bízza, hogy érvényesnek fogadják-e el azt, amelyik kilóg a körből.

  • Bajnai Gordon egy klasszikus plakáttal mozgósít. Habár az Uncle Sam-es amerikai verzió talán ismertebb, Bajnai plakátja egy még régebbi, 1914-es brit poszterre hajaz, amivel Earl Kitchener, az első világháború idején kinevezett háborúügyi miniszter próbálta mozgósítani a fiatalokat, hogy lépjenek be a hadseregbe.

Vissza az összes bejegyzéshez