A Fidesz nyerte a választást

2014.04.07. 15:35

Percről percre a választási kampány hírei, a választási eredmények az Indexen. Minket olvasson, ha mindent tudni akar arról, milyen lesz az új parlament.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kérem helyesbítsék a cikkben: Lázár János ma nem 8-ra, hanem fél 8-ra hívta össze az állománygyűlést.

    Üdvözlettel:

    XY

    Javítottuk.

  • cikkünk a témában:

    Zöldek: Tisztességtelen a választási rendszer

    A tisztességtelen választási rendszer bebetonozza Orbán baljós nemzeti populizmusát

    – mondta a magyar választásról Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának elnöke. Harms szerint ezt az eredményt az elmúlt években azzal készítették elő, hogy korlátozták a sajtó szabadságát, az igazságszolgáltatás és a központi bank függetlenségét, megváltoztatták a választási rendszert, a Fidesz-híveknek kedvező, részrehajló kinevezési politikát folytattak – részletek cikkünkben.

  • Tiffán a Fidesz jelöltjeként 44 százalékkal nyert Szigetváron.

  • Hétfőn levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti választáson aratott győzelemhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

    A Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Tordai Péter elnökhelyettes, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke által aláírt levélben úgy fogalmaztak: „Engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy (...) a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát.”

    A levélben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását és vallhatja meg hitét Magyarországon.

    „Hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire” – írták a közleményben.

    A Mazsihisz vezetői reményüket fejezték ki, hogy „az évszázados hagyományoknak megfelelően” közjogi státuszuk változatlan marad, és „a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát”. (MTI)

  • Igaz, a parlamentben arányosan az ő frakciójukban ül majd a legkevesebb nő (6,7 százalék), de legalább a saját körzetében kikapott, listán viszont biztos befutó helyen lévő Menczer Erzsébet lesz a háziasszonya egy a női vizeletürítési problémákról szóló előadásnak.

  • véget ért.

  • Újságíró: Négy éve ilyenkor 265 forint volt a forint, most 307. Mi lesz a  jövőben?

    Orbán: Ez a Magyar Nemzeti Bankra tartozik.

    Újságíró: Mik a szerdai és a csütörtöki napon túli állomások a kormány menetében?

    Orbán: Ha kormányváltás lett volna, akkor ennek lenne érdemi jelentősége, így viszont, hogy folytatjuk, nincs.

  •  kormány összetételét firtató kérdésekre nem válaszol.

  • Már csak az a kérdés, hogy mikor találjuk meg az ehhez szükséges méretű offshore olaj-, valamint szárazföldi palagázmezőket. Bejelentés közeleg?

  • Újságíró: Korábban a baloldal idején erősödött a szélsőjobb.

    Orbán: Közel vagyunk a kétharmadhoz, az elég jó védvonal.

  • A fideszes polgármester egyéniben 1975-tel kevesebb voksot kapott, mint az MSZP-s Tóth Csaba (98,82 százalékos feldolgozottság mellett).

    Ettől Papcsák még bekerül a parlamentbe: a Fidesz-KDNP országos listáján a 60. hely az övé, amivel biztos mandátumra számíthat.

  • Újságíró: Rezsicsökkentés, pálinkafőzés és még egynéhány ügyben elmegy-e a kormány a végsőkig Brüsszellel szemben?

    Orbán: A klíma- és az energiapolitikát az ősszel hangolják össze a tagollámok. Nagy vita lesz, mert Magyarország szeretné, ha Európában olyan energiaárak lennének, mint az USA-ban. Ide illeszkedik a rezsiügy. Pálinkafőzés ügyben is vár egy olyan ítéletet, ahol a B, C, D variációt is elő kell venni.

  • Magyarország intenzívvé tette a kapcsolatokat Kínával és a Kelettel. A közép-európai kínai turisztikai központ is Pesten lesz.

  • Ezt írja a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap. Több nemzetközi cég az elmúlt négy év során csökkentette magyarországi működését, néhányuk az ország teljes elhagyásával fenyegetett, ha az Orbán-kormány nem hagy fel az elmúlt négy évben bemutatott bank-, és vállalat-ellenes politikájával.

    Bár a GDP minimális növekedése és a munkanélküliségi arány csökkenése pozitív szerepet is játszhatott a Fidesz hétvégi választási sikerében, de gazdasági szakemberek szerint csak egy mesterségesen előállított állapotról van szó. A magyar gazdaság hosszabb távon rossz lábon áll, és amennyiben a helyzet nem változik, déli szomszédunkra újabb nehéz pillanatok várhatnak – írja a szlovák gazdasági lap.

  • Újságíró: Szerdán kiderül a kormánylista? Ki lesz az EP-lista vezetője?

    Orbán: Szerdán kormányülés és Fidesz-elnökségi ülés, és csütörtökön derül ki az EP-lista névsora, de abból nem lehet messzemenő következtetést levonni a későbbi pozíciókat illetően.

  • Orbán: Az európai gazdasági szerkezeti válságoktól szenved, és folyamatosan veszít versenyképességéből. Egy új korszakhoz új gazdaságpolitika kell. A 2013-as eredmények biztatóak. Abban reménykedem, hogy az EU-ban is egy új korszakhoz illő gazdaságpolitika kezdődik. A nemzetközi cégek közül 44 nagy multinacionális céggel van olyan szoros együttműködés, amilyen még soha nem volt. A kérdés az, hogy a kis- és középvállalkozások mennyire tudnak fejlődni.

  • Az elemzők tegnap örültek, hogy Orbán mellőzte az energiacégek vagy a bankok sanyargatásához, vagy az EU-val vállalt konfliktusokhoz kapcsolatos témákat. Ezt most gyorsan bepótolta. Szerinte a magyar konfliktusok átlagosak uniós szinten, a normális nemzeti érdekérvényesítéshez tartoznak, a "sokat támadott", "sajátos" gazdaságpolitika pedig növekedési pályára teszi az országot. Szóba hozta a hatósági energiaárak csökkentését – külön kiemelve a várható következő, gazdasági rezsicsökkentést –, a bankadót és a többi szektoradót.

    Annyira barátságos hangnemet választott Orbán, hogy ezt követően még jól meg is alázott egy bloomberges riportert.

  • Újságíró: A választási rendszer torzíthatja az eredményt. Szükség volt ezekre a szabályozásokra? Orbán visszakérdez a Bloombergnél dolgozó, magyar anyanyelvű újságírónak: Melyik országból jött?

    Orbán: Ha olyan rendszer lenne, mint Nagy-Britanniában, akkor még nagyobb többséggel nyertünk volna. Az nem lenne fair?

  • A második Orbán-kormány forintpolitikája? Nem alakult még meg a harmadik Orbán-kormány.

  • Ezt kérdezik Orbántól. Az első félévben nyilvánvaló lesz, hogy széles jövő előtt állunk, a pozitív gazdasági adatok nem átmenetiek. A régió élére szeretnénk ugratni. Nézzék meg Budapestet, mert ez Európa egyik legfantasztikusabb városa, és még látványosabban fog fejlődni. A kommunizmus miatti történelmi lemaradást gyors ütemben pótoljuk.

  • A mostani választások fényében egyértelmű, hogy a Fidesz a garancia, hogy se jobb, se baloldali szélsőség ne jusson szerephez.

  • Sérült-e az emberek szabad választáshoz való joga a sorban állással, mint a szocialisták állítják? Nem kommentálja.

    Kormányzati szerkezet? Ma-holnap szeretné elvégezni, szerdán kormányülés. Amikor itt az ideje, majd tájékoztat a döntésekről.

  • A 20 százalékos Jobbiknak nem meghatározó a szerepe? A Jobbik befolyása valójában csökkent.

  • Az új parlamentben a Jobbiknak 23 képviselője lesz, ez 11,55 százalékot jelent. Az előző ciklus végén csak 11,1 százalék volt az arány (43 képviselő). Igaz, a 2010-es választásokon elért eredmény alapján 47 képviselőt küldhettek a parlamentbe, ami 12,1 százalékot jelent. A ciklus során négyen a függetlenek közé ültek.

  • Lesznek-e konfliktusok az EU-val? Mást gondolnak az újságírók és Orbán egy nemzeti kormányról. Magyarország és az EU között nincs több konfliktus, mint az EU és más országok között. De vannak szokatlan konfliktusok, például az alacsony magyar energiaár vitatása. Vagy a bankadó. Kétségkívül erősebben fogalmaz a magyar kormány.

  • Arra a kérdésre, hogy EBESZ választási megfigyelője szerint a kormány igazságtalan előnnyel rendelkezett a sajtóban a választások idején, Orbán azt mondta: ezeket a véleményeket a választók kommentálták, akik erős fölényt adtak a számukra.  Ha problémák merültek fel, azt a szakértőknek ki kell vizsgálni.  

  •   Orbán szerint nincs jelentősége a két, még billegő körzet eredményének, tehát annak, hogy lesz-e kétharmad, vagy sem. A lényeg, hogy folytassák a munkát, amit elkezdtek.  

  • - kérdezi egy olasz újságíró. Silvio Berlusconi, akit a barátjának nevez, felhívta Orbánt.

  • A választók nemet mondtak a gyűlöletre és az EU-ból való kilépésre. (Ezzel a baloldalra és a Jobbikra utalt.) A jövőről annyit lehet tudni, hogy a Fidesz és a KDNP a garancia, hogy se jobbról, se balról ne legyen szélsőségesség. Szerdán kormányülés.

  • Egyetlen szóból állt a programjuk: Folytatjuk. Bővebben: szeretnék folytatni. A választók igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új, munkaalapú gazdaságpolitikára és az európai néppárti kormányzásra.