Több titkos Klik-jelentés is létezik

2014.02.25. 07:03
Nem titkos, de nem nyilvános: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átvilágításának dokumentumait hiába kértük az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a tárca államtitkára megtagadta Szabó Balázs miniszteri biztos jelentéseinek kiadását. A Klik vizsgálatával megbízott Szabó összesen három jelentést állított össze a ország összes általános és középiskoláját összefogó szervezet működési hibáiról. Az Index az egyik jelentésből már közre adott részleteket, de az abban szereplő súlyos megállapítások ellenére semmilyen személyi változás nem történt a Klik irányításában. Most közzétesszük a második, novemberi részjelentés teljes szövegét.

Az Index januárban számolt arról, hogy Szabó Balázs miniszteri biztos tavaly év végén az Emmitől kapott megbízatása alapján átvizsgálta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezeti kiépítését és eddigi működését. A lesújtó eredménnyel zárult vizsgálat eredményeit azonban a minisztérium nem hozta nyilvánosságra, amikor a miniszteri biztos megbízatása december közepén lejárt.

Az Index által bemutatott, novemberben készült részjelentésében a miniszteri biztos a Klik gazdálkodását, szervezeti működését, külső-belső kommunikációját és informatikai beruházásait elemezte ki, és arra jutott, hogy a bajokért jelentős mértékben a Klik elnöke tehető felelőssé.

A dokumentumban többek között olyan állítások szerepeltek Marekné Pintér Arankáról, hogy „nem volt képes hatékonyan működtetni a szervezetet”, hibás gazdasági döntéseket hozott, figyelmen kívül hagyta a jobbító javaslatokat, és valótlanságokat állított a vizsgálat során.

A novemberi keltezésű jelentés azonban csak az egyike volt azoknak az átvilágítási dokumentumoknak, amelyeket a minisztérium kapott a biztostól. Szabó is II. részjelentésként sorszámozta a 60 oldalas dokumentumot annak címlapján.

Információink szerint a három hónapos miniszteri biztosi kinevezésében kikötötték, hogy megbízatása ideje alatt havonta egy-egy jelentést kell letennie a miniszter asztalára.

Ide klikkelve elolvashatja a teljes novemberi Klik-részjelentést.

A Klik többi átvilágítási anyagáért megkerestük Doncsev András államtitkárt, aki a "Brutálisra sikerült a Klik eltitkolt átvilágítása" című cikkünk megjelenését így kommentálta a Facebookon: „Az Index szerint "eltitkolt" átvilágításról csak annyit, hogy azt maga a minisztérium rendelte meg a miniszteri biztos kinevezésekor...”

Az államtitkártól megtudtuk, hogy bár baja volt az eltitkolt jelzővel, a jelentések tartalma továbbra sem megismerhető. Az Emmi válasza szerint ugyanis az államtitkár azt kifogásolta, hogy a cikkben "állítottakkal szemben a miniszteri biztos megbízatása nem volt titkos. A megküldött jelentések természetesen továbbra sem nyilvánosak." (A cikkben nincs olyan állítás, amely szerint titkos lett volna a biztos tavaly szeptemberi kinevezése.)

Az Index közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, hogy nyilvánosságra hozhassuk a teljes Klik-anyagot.

Szabó Balázst, aki korábban a Magyar Közút Zrt. informatikai igazgatója is volt, külföldi tartózkodása közben értük el telefonon, azt ígérte, hogy hazatérése után válaszol kérdéseinkre.