Nem tudott Paks2-ről az EU

2014.02.25. 19:08 Módosítva: 2014.02.25. 19:27

Az Európai Bizottság nem tudott Paks2-ről, írja a Vs.hu nevű lap. Az Energiaklub adatigényléssel fordult a bizottsághoz, amely válaszában megírta: őket a magyar kormány hivatalosan nem értesítette az új atomerőmű-blokkok terveiről, írja a portál.

Korábban a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sem válaszolt arra, hogy kivel és miről folytattak a Bizottsággal tárgyalásokat, és nem küldték meg azt a hivatalos levelet sem, amelyben állítólag Brüsszel rábólint a beruházásra. Az Energiaklub ezért fordult február elején adatigényléssel az Európai Bizottsághoz.

Korábban Kovács Pál, energiaügyért felelősállamtitkár úgy nyilatkozott, hogy „az Unióval mindent egyeztettük és a jövőben is így fogunk tenni. Az Európai Bizottság részéről eddig nem érkezett kifogás”.

Kedde este közleményt adott ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ebben azt írják, a kormány az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségének tett eleget akkor, amikor megküldte a bizottságnak az egyezmény tervezetét, amellyel kapcsolatban Brüsszel politikai vagy jogi jellegű kifogással nem élt.

Mint írják, a 30 napos határidő után, 2014. január 14-én a Bizottság arról tájékoztatta a kormányt, hogy nem kifgásolja a szerződést, amit ezután, még aznap alá is írtak.